Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Svíčková na smetaně

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Svíčková na smetaně - postup přípravy

Svíčková na smetaně je známým svátečním jídlem, které by mělo patřit nejenom na nedělní tabuli. Kdo tuto omáčku neumí, měl by se ji naučit. Náš recept k tomu poslouží velmi dobře. Jakmile ho ovládnete, můžete svou omáčku modifikovat tak, jako to dělá téměř každá hospodyně.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

1. Jako první si nachystejte maso. To ponechte vcelku a následně ho prošpikujte kousky slaniny. Pomáhejte si ostrým nožem, po jehož ploše slaninu do masa zastrčíte. Potom maso celé vcelku orestujte na sádle. Důležité je orestovat ho ze všech stran. Díky tomu se dostatečně zatáhne a díky tomu také neztratí svou šťavnatost. Poté vyndejte a nechte ho odpočívat.





2. Vytvořte základ na svíčkovou. Ve výpeku po mase orestujete další ingredience. A to na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, dále také cibuli a vše ponecháte do doby, než zelenina lehce ztmavne. Potom můžete přidat i cukr, který necháte na mírném plameni karamelizovat. Poté už to má celkem rychlý sled, jelikož do tohoto základu přidáte vše ostatní, dále také maso a zalijete vývarem.


3. Hrnec se všemi ingrediencemi přiklopte pokličkou a vložte do trouby rozehřáté na 150 až 180 stupňů Celsia. Při této teplotě nechte být po dobu asi 2 hodin.


4. Nyní znovu vyndejte maso a dolaďte omáčku. Vezměte si kuchyňský mixér a vše důkladně do hladka promixujte. Tím se omáčka také zahustí a zároveň zjemní. Potom už ji jenom dochuťte kousky másla, citronovou šťávou a dále také smetanou. Vše promíchejte, nechte ji krátce prohřát a máte hotovo. Servírujte tak, že maso nakrájíte zvlášť, dáte ho na talíř a přelijete omáčkou. Přílohou je houskový knedlík.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů