Čokoládové řezy s ořechovým pudinkovým krémem - postup přípravy
Elegantní čokoládové řezy podle receptu paní Dagmar Kazdové se hodí na každou oslavu i slavnostní tabuli. Nejsou nijak náročné na přípravu ani suroviny, když si ale dáte trochu práce se zdobením, působí jako luxusní a drahé zákusky.
Na těsto
Na krém
Na polevu
Nejprve připravte korpus. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo a na kousky nalámanou čokoládu. Obojí smíchejte do jednolité konzistence a nechte mírně zchladnout. Vyklepněte šest vajíček a oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a zašlehejte vlažnou čokoládu.
Z bílků všlehejte pevný sníh. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a po lžících vmíchávejte do žloutkové směsi střídavě mouku a bílkový sníh. Vypracujte hladké těsto, které rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte ho upéct v rozehřáté troubě při teplotě 180 °C.
Zatímco se těsto peče, připravte krém. Podle návodu připravte z mléka a pudinkového prášku hustý pudink a nechte ho vychladnout. Máslo vyšlehejte do hladkého krému a po lžících k němu zašlehávejte vychladlý pudink a poté namleté ořechy. Podle chuti doslaďte moučkovým cukrem a případně přidejte trochu rumu. Výsledný krém rozetřete na vychlazený korpus a dejte do lednice ztuhnout.
Čokoládu na vaření rozlámejte na kostičky a nechte ji rozehřát spolu s máslem ve vodní lázni či mikrovlnné troubě. Promíchejte obě suroviny do hladké směsi, nalijte ji na povrch vychlazeného krému a rozlijte ji po povrchu nakláněním plechu s dortem. Nakonec vložte dezert zpátky do lednice a nechte ho úplně ztuhnout. Ozdobte jej podle fantazie, třeba trochou krému, lístky z bílé čokolády a kolečkem pomeranče Kumquat.