Čokoládový dort „Eskymo“ s vanilkovým krémem - postup přípravy
Pokud máte rádi Eskymo řezy, kakaový dort v jejich stylu s vysokou vrstvou nadýchaného vanilkového krému si nesmíte nechat ujít. A jestliže se jím rozhodnete potěšit nějakého oslavence, zaručeně sklidíte úspěch.
Na korpus
Na krém
Na navlhčení korpusu
Na polevu
Rozklepněte vejce na těsto a oddělte žloutky a bílky. Žloutky spolu s 80 gramy cukru vyšlehejte do pěny a pak k ní zašlehejte vodu. Do bílků dejte špetku soli a začněte šlehat sníh. Postupně do něj zašlehejte 100 gramů cukru. Až bude sníh tuhý, přidejte žloutkovou směs a dokonale promíchejte.
Pak do směsi prosejte mouku, kakao a prášek do pečiva. Dno dortové formy na pečení o průměru 22 centimetrů vyložte pečícím papírem a potřete olejem. Nalijte do ní těsto a vložte ji do předem vyhřáté trouby na 180 °C péct po dobu 30 minut.
V rendlíku smíchejte vejce, sladké kondenzované mléko, cukr, vanilkový cukr a mouku. Vymíchejte hladkou směs bez hrudek. Pak k ní nalijte mléko, zamíchejte a za stálého míchání vařte do konzistence hustého pudinku. Poté směs přendejte do misky, přikryjte fólií a nechte vychladnout. Po vychladnutí několik minut šlehejte změklé máslo a poté k němu postupně zašlehávejte pudinkovou hmotu, dokud nevznikne hladký krém.
Vychladlý korpus rozpulte nejlépe nití a zarovnejte případně vypouklý vršek. Smíchejte svodu s sladkým kondenzovaným mlékem a jednu stranu půlky korpusu navlhčete trochou této směsi. Obepněte korpus dortovým ráfkem, naneste na něj krém, navlhčete stranu druhého korpusu a překryjte jím vrstvu krému. Vše dejte na 5 hodin tuhnout do lednice.
V rendlíku smíchejte cukr, kakao, zakysanou smetanu a máslo. Dejte ho na sporák a za stálého míchání vše svařte na čokoládovou hmotu. Tu naneste na vrch a po stranách dortu, trochu jí dejte do cukrářského pytlíku a ozdobte jím vršek dortu. Nakrájejte ho na porce a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.