Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čokoládový dort „Moje Praha“

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Čokoládový dort „Moje Praha“ - postup přípravy

Pokud máte rádi čokoládové zákusky, je lehce upravený pražský dort ten pravý dezert pro vás. Je v něm spousta kakaového krému i čokolády, díky čemuž potěší i náročné mlsné jazýčky.

Ingredience pro:
1 porce

Na korpus

Na krém

Na rumovou vodu

Na čokoládu

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Smíchejte sypké ingredience na těsto kromě kakaa v míse. Přidejte vejce a olej a vymíchejte tuhé těsto. Kakao vmíchejte do vroucí vody. Poté horkou kakaovou směs nalijte do těsta a promíchejte. Dejte těsto do dortové formy o průměru 22 centimetrů, přikryjte ji alobalem a udělejte do něj vidličkou dírky. Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 175 °C a pečte 25 minut. Pak odstraňte alobal a pečte dalších 25 minut.

2. KROK

Na krém dejte do hrnce kakao, cukr a škrob a zamíchejte. Přidejte vejce a trochu mléka a vymíchejte hladkou kašičku bez hrudek. Pak přilijte zbytek mléka, dejte vařit a stále míchejte. Krém zhoustne, stále ale míchejte a vařte ho asi minutu. Pak ho dejte do mísy, přikryjte jeho povrch fólií a nechte vychladnout. Začněte šlehat změklé máslo. Jakmile z něj začne být nadýchaná pěna, postupně do něj zašlehávejte zchladlý pudink. Do menší misky si dejte stranou trochu krému na ozdobu.

3. KROK

Vychladlé korpus vyjměte z formy, vršek zarovnejte a odřezky rozdrobte na později. Pak korpus rozřízněte na 3 části. Smíchejte si vodu, cukr a rumové aroma na namočení těsta. Jeden plát korpusu dejte do dortového ráfku, zlehka ho navlhčete rumovou vodou a potřete třetinou krému. Pak na něj dejte druhý plát, rovněž ho navlhčete a namažte druhou třetinou krému. Postup zopakujte i se zbylým plátem těsta a krémem. Dejte vše do lednice a nechte nejlépe přes noc ztuhnout.

4. KROK

Druhý den sundejte dortový ráfek. Dejte část krému na ozdobu do cukrářského sáčku se zdobičkou a ozdobte okraj dortu. Zbytkem krému potřete boky dortu. V misce rozehřejte máslo s mlékem, pak k němu přisypejte nalámanou čokoládu a za stálého míchání ji na mírném plameni rozpusťte. Poté čokoládu nalijte na horní část dortu. Na boky dortu naneste rozdrobené zbytky těsta a nechte v lednici zatuhnout.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů