Čokoládový dort s pudinkovým krémem - postup přípravy
Když se blízkému člověku blíží narozeniny, většinou člověk uvažuje nad tím, jak by ho mohl překvapit a potěšit jej něčím hezkým od srdce. Přesně tento účel splňuje čokoládový dort s pudinkovou polevou – doplňte jej o nějakou hezkou drobnost a úspěch máte zaručený.
Těsto
Pudinková náplň
Poleva
Nachystejte si dvě mísy a rozklepněte všechna vejce, ihned oddělte bílky od žloutků. Přidejte k bílkům špetku soli a vyšlehejte je do tuhého sněhu. Poté do nich zašlehejte většinu cukru. Zbytek cukru přidejte ke žloutkům a šlehejte je, dokud nedostanou světlejší nádech. Přilijte k nim vodu a pokračujte v procesu. Poté do nich prosejte hladkou mouku, kakaový prášek i prášek do pečiva.
Vyšlehejte směs do hladka, zbytek promíchejte stěrkou. Přidejte do ní trochu vyšlehaných bílků a zašlehejte je, zbytek bílků už jen promíchejte s těstem stěrkou. Formu na dort (průměr 20 cm) vyložte pečicím papírem a těsto do ní nalijte a zarovnejte. Poté dejte formu do trouby předehřáté na 180 stupňů a nechejte dort péct cca 40 minut.
Mezitím připravte krém. Rozklepněte do hrnce vejce a přidejte k nim cukr, prošlehejte je metličkou. Totéž proveďte i s kukuřičným škrobem. Následně do hrnce dodejte kondenzované a plnotučné mléko. Po důkladném prošlehání dejte hrnec na sporák a za stálého míchání metličkou vařte pudink do zhoustnutí.
Odeberte ho ze sporáku a přimíchejte k němu vanilkový cukr. Poté pudink přemístěte do větší mísy, zakryjte ji potravinářskou fólií a vyčkejte, než vychladne. Jakmile dopečete korpus, odkrojte z něj zakulacený vrch a rozdělte ho na dvě poloviny. Pomažte je zevnitř mlékem.
Vychladnutý pudink prošlehejte a přidejte k němu změklé máslo pokojové teploty, to do směsi zašlehejte. Nyní můžete sestavit dort. Nejprve dejte do formy spodní korpus, na něj naneste všechen krém, posaďte na něj vrchní korpus a zakryjte dort potravinářskou fólií. Nechejte ho na tři až čtyři hodiny v lednici zatuhnout.
Po uplynutí této doby připravte polevu. Do hrnce dejte kakaový prášek, cukr, zakysanou smetanu i máslo. Za stálého míchání vše vaře do rozpuštění na mírném ohni. Hotovou polevu naneste na dort ze všech stran i z vrchu. Dle libosti jej dozdobte a můžete ho podávat, dobrou chuť!