Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čokoládový dort se šlehačkovým krémem

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Čokoládový dort se šlehačkovým krémem - postup přípravy

Některé dezerty se stávají hity sociálních sítí. Takovýto slavný osud čekal i na tento dezert, který je z jednoduchého bábovkového těsta a dokonale lahodné čokoládové šlehačky. Je krásný na pohled a neskutečně vláčný a podmanivý na ochutnání. Není lepšího receptu, ať už vás honí chuť na sladké, anebo hledáte reprezentativní dobrotu pro kamarádku k svátku. Je prostě skvělý!

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Na napuštění

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do hluboké misky vyklepněte dvě vajíčka, přidejte k nim špetku soli a jeden balíček vanilkového cukru. Odměřte si ke směsi pět polévkových lžic krystalového cukru a metličkou vše velmi dobře promíchejte do hladké směsi. Přidejte pět polévkových lžic oleje, nejlépe řepkového nebo jiného chuťově neutrálního. Znovu všechny ingredience dobře promíchejte. Nyní přidejte pět polévkových lžic mléka, které opět rozmíchejte do směsi. Odměřte si do jiné misky pět polévkových lžic hladké mouky, k ní dodejte tři polévkové lžíce kakaa a 7 gramů prášku do pečiva. Všechny suché ingredience lžící promíchejte do homogenní směsi, kterou pak přes jemné sítko prosejte do mísy s tekutými ingrediencemi. Metličkou pak suché přísady dobře zapracujte do jednotné směsi s vaječnou směsí a vytvořte tak polotekuté, husté těsto.

2. KROK

To vlijte do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného moukou a rovnoměrně ho uhlaďte do roviny. Pekáč s těstem vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu 25 minut. Po dopečení nechte těsto vychladnout a zalijte ho 100 mililitry mléka.

3. KROK

Pro přípravu krému nalijte do misky 200 mililitrů slazené smetany ke šlehání a elektrickým šlehačem ji vyšlehejte do pevné pěny. Čokoládu nalámejte do misky a rozpusťte ji v mikrovlnné troubě. Vlijte k rozpuštěné čokoládě čokoládový pudink a dobře obojí promíchejte. Asi tři lžíce této směsi vložte do zdobicího sáčku a schovejte si ji na ozdobu dortu. Zbytek čokoládové směsi vlijte do vyšlehané šlehačky a promíchejte do světle hnědé hmoty.

4. KROK

Čokoládovou šlehačku navršte na mlékem napuštěné těsto a urovnejte ji stěrkou. Ze zdobicího sáčku pak vytlačte na povrch příčné čáry, které přejeďte křížem párátkem, čímž vytvoříte ozdobné vroubkování. Hotový dort vložte alespoň na 1 hodinu do lednice, pak ho nakrájejte na porce a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů