Cuketová polévka se smetanou a krutony - postup přípravy
Cuketová polévka se smetanou je jemná, krémová a zároveň sytá. Poslouží jako výživný předkrm i lehké hlavní jídlo, které připravíte jednoduše a jen za pár minut.
Základ
Na posypání
Krutony
Z cuket odřízněte okraje, které by mohly způsobit jejich hořkost a zbytek zeleniny nakrájejte na kostičky. Na rozpáleném oleji smažte nadrobno nakrájenou cibuli 2–3 minuty.
K cibuli přidejte oloupanou, nastrouhanou mrkev s nastrouhanou petrželí a pokračujte ve smažení další 2 minuty.
Tip: Petržel můžete nahradit celerem.
Do hrnce přidejte cuketu, ingredience zalijte vodou tak, aby byla zelenina ponořená a polévku vařte 5 minut, pod pokličkou. Mezitím nakrájejte oloupanou bramboru na kostičky, které přidejte do polévky.
Polévku vařte dalších 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Zatím připravte krutony. Nakrájené kostičky chleba smíchejte se sušeným česnekem, oreganem, solí, olejem a rozprostřete je na plech, pokrytý pečicím papírem.
Krutony pečte v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 10 minut. Poté pokračujte s přípravou polévky, do které vmíchejte smetanu, máslo, sůl, pepř a odstavte ji z tepla.
Cuketovou polévku se smetanou rozmixujte a podávejte ji s upečenými krutony, posypanou nasekanou petrželkou.
Tip: Polévka chutná i zastudena a hodí se proto pro letní pohoštění.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Panna Lesia

