Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cuketová polévka se smetanou a krutony

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Cuketová polévka se smetanou a krutony - postup přípravy

Cuketová polévka se smetanou je jemná, krémová a zároveň sytá. Poslouží jako výživný předkrm i lehké hlavní jídlo, které připravíte jednoduše a jen za pár minut.

Ingredience pro:
5 porcí
+ -

Základ

Na posypání

Krutony

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Z cuket odřízněte okraje, které by mohly způsobit jejich hořkost a zbytek zeleniny nakrájejte na kostičky. Na rozpáleném oleji smažte nadrobno nakrájenou cibuli 2–3 minuty. 

2. KROK

K cibuli přidejte oloupanou, nastrouhanou mrkev s nastrouhanou petrželí a pokračujte ve smažení další 2 minuty. 

Tip: Petržel můžete nahradit celerem.

3. KROK

Do hrnce přidejte cuketu, ingredience zalijte vodou tak, aby byla zelenina ponořená a polévku vařte 5 minut, pod pokličkou. Mezitím nakrájejte oloupanou bramboru na kostičky, které přidejte do polévky. 

4. KROK

Polévku vařte dalších 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Zatím připravte krutony. Nakrájené kostičky chleba smíchejte se sušeným česnekem, oreganem, solí, olejem a rozprostřete je na plech, pokrytý pečicím papírem. 

5. KROK

Krutony pečte v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 10 minut. Poté pokračujte s přípravou polévky, do které vmíchejte smetanu, máslo, sůl, pepř a odstavte ji z tepla.

6. KROK

Cuketovou polévku se smetanou rozmixujte a podávejte ji s upečenými krutony, posypanou nasekanou petrželkou. 

Tip: Polévka chutná i zastudena a hodí se proto pro letní pohoštění. 

7. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK

Zdroj receptu: Panna Lesia

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů