Cuketové řízky smažené v sýrovém těstíčku - postup přípravy
Cuketa s mletým masem je dobrá. Během cuketové sezóny je však dobré tento recept čas od času obměnit. A k tomu vám přinášíme báječnou a chutnou inspiraci. Cuketa, sýr, smetana a česnek. To jsou hlavní ingredience, které potřebujete k vytvoření dokonalého předkrmu, anebo zdravé a lehké večeře.
Základ
Těstíčko
Česneková omáčka
Cuketu umyjte a osušte, odstraňte konce a nakrájejte ji na kolečka o síle kolem půl centimetru. Vložte cuketu do mísy, posypejte ji trochou soli, čerstvě mletým černým pepřem, prolisujte k ní tři až pět stroužků česneku, vše důkladně promíchejte a nechte odležet.
Připravte česnekovou omáčku. Do misky vložte asi čtyři nebo pět polévkových lžic zakysané smetany. Pod proudem vody umyjte kopr, osušte ho utěrkou a nasekejte na jemné kousky. Přidejte kopr do misky se zakysanou smetanou, prolisujte k ní i tři očištěné stroužky česneku, trochu posolte a opepřete a promíchejte. Hotovou omáčku dejte do lednice vychladit.
Do hlubší misky vyklepněte dvě vajíčka, přidejte tři lžíce zakysané smetany, tři lžíce mouky a půl lžičky soli a vše metlou nebo vidličkou zadělejte na řídké těstíčko.
Na jemném struhadle nastrouhejte sýr, např. Eidam nebo goudu, a přimíchejte ho do těsta. Pokud chcete, nasekejte trochu kopru a vmíchejte je do těstíčka spolu se sýrem.
Připravte si talíř s hladkou moukou a misku s těstíčkem. Na kamnech rozehřejte pánev s vyšší vrstvou rostlinného oleje.
Každý plátek cukety obalte nejprve v hladké mouce a poté v sýrovém těstíčku a vložte ho do rozpáleného oleje. Smažte cuketu z obou stran dozlatova a po vytažení z pánve nechte okapat na talíři vyloženém papírovými utěrkami.
Hotové placičky v těstíčku servírujte spolu s vychlazeným česnekovým dipem.
Dobrou chuť.