Cuketovo-koprová omáčka s bramborem - postup přípravy
Omáčka z cuket, kopru a brambor je snadná a rychlá a perfektně poslouží jako kompletní a samostatný chod třeba k večeři nebo k lehčímu obědu. O recept na ni se s námi podělila paní Helena Vítková Zvonková.
Ingredience
Brambory oloupejte, nakrájejte, vsypte je do hrnce s osolenou vroucí vodou a uvařte je doměkka. Vodu ale nevylévejte. Cibuli oloupejte, nakrájejte ji nadrobno a cuketu rozpulte a rozkrájejte ji na tenká kolečka.
Nakrájenou cibuli nechte zpěnit na troše másla nebo rostlinného oleje. Zaprašte ji hladkou moukou a bez ustání míchejte, dokud jemně nezezlátne. Vzniklou jíšku nařeďte mlékem a míchejte tak dlouho, dokud se osmažená mouka v mléce zcela nerozplyne.
Do hrnce k rozředěné jíšce přidejte uvařené brambory i s vodou z vaření a také pokrájenou cuketu. Směs trochu osolte, přilijte ještě trochu mléka a za občasného míchání duste, dokud není cuketa měkká.
Ke konci vaření přidejte nadrobno nasekaný kopr. Omáčku zjemněte zakysanou smetanou, dochuťte ji solí, pepřem a octem a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.