Cuketový tatarák nejen na topinky - postup přípravy
Cukety lze zpracovat na velmi chutnou zeleninovou směs vhodnou na topinku či mnohá další využití, a pokud se horká zavíčkuje do sklenic, vydrží i měsíce. Recept nám poskytla paní Ivana Dunová.
Ingredience
V hrnci rozpalte olivový olej a dejte na něj smažit na proužky nakrájenou cibuli, dokud nezačne zlátnout. Nastrouhejte si cuketu na hrubém struhadle a přidejte ji na cibuli spolu s prolisovaným česnekem. Směs osolte a asi 4 minuty restujte, průběžně promíchávejte.
Vypněte sporák a přidejte do hrnce rajčatový protlak. Lze ho nahradit i kečupem, část (zhruba 200 gramů) může tvořit ostrý kečup, podle toho, jak chcete směs pikantní.
Dále přidejte worcestrovou omáčku, cukr, ocet, drcené chilli a dle chuti také pepř. Pokud jste použili pálivý kečup, můžete ho vynechat. Dobře promíchejte.
Dejte směs do pekáčku a vložte ji do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečte ji asi 40 minut a průběžně promíchávejte, aby se nepřipálila.
Po upečení horkou směs dejte do čistých, sterilizovaných sklenic a zavíčkujte. Nemusí se vůbec zavařovat, pokud ji do sklenic dáte opravdu horkou, vydrží velmi dlouho bez zkažení. Pokud se nicméně obáváte, lze ji dát preventivně na 10–15 minut zavařit.
Směs je dobrá na topinky, jako příloha k masu, omáčka na těstoviny nebo základ do šneků či na slané koláče. Lze ji i přimíchat do guláše, fantazii se meze nekladou.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.