Dezert „Sloní slzy“ - postup přípravy
Pod názvem „sloní slza“ nebo také „sloní oko“ se skrývá neobvyklý koláč s banánem a ořechovou náplní. Jednoduchý recept na něj nám poskytla paní Pavla Uvírová.
Na těsto
Na náplň
Z vajec oddělte žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte kakao, mouku a prášek do pečiva a promíchejte. Pak přidejte sníh a opatrně zamíchejte, aby těsto zůstalo nadýchané.
Vyložte plech pečicím papírem nebo ho vymažte máslem a vysypejte moukou. Vylijte na něj těsto a dejte ho péct do předehřáté trouby na 180 °C, dokud nebude upečené, lze ozkoušet špejlí. Horký upečený plát vyklopte, přehněte ho napůl přes dřevěný kuchyňský váleček a nechte vychladnout.
Mezitím smíchejte mleté ořechy s horkým mlékem a nechte je vychladnout. Změklé máslo smíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem, přidejte ořechovou hmotu a vyšlehejte do krému.
Krém namažte na polovinu plátu. Tam, kde je přehnutý, ho dejte více. Také do přehybu položte těsně za sebou oloupané banány a mírně stlačte. Vršek dezertu poté polijte čokoládovou polevou, nechte zatuhnout a podávejte.