Dezert z odpalovaného těsta plněný vanilkovým krémem - postup přípravy
Pokud přemýšlíte, co dobrého byste upekli svým dětem, anebo kolegům do práce při příležitosti oslavy narozenin, možná byste mohli vzít za vděk inspirací, kterou vám dnes přinášíme. Je to jednoduchý koláč s maximální chutí a efektem. Je z odpalovaného těsta a plněný lahodným vanilkovým krémem. Na první pohled vypadá velice efektně a přitom vás jeho výroba nebude stát skoro nic.
Základ
Krém
Návod na přípravu:
Těsto. Do kastrůlku vložte máslo a zalijte ho třemi decilitry minerálky. Položte pánev na kamna a přiveďte k varu, aby se máslo rozpustilo. Poté přisypejte pšeničnou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Intenzivně míchejte, dokud se těsto nepřestane lepit na okraje kastrůlku. Pak odstavte z ohně a nechte těsto vychladnout.
Když těsto zchladne na pokojovou teplotu, přidejte do něho postupně vajíčka a každé z nich velmi důkladně rozmíchejte. Musíte získat hladké a jednolité těsto. To pak rozdělte na dvě stejně velké části.
Obdélníkový plech vyložte pečicím papírem a vyrovnejte do něj jednu část těsta. Dejte ho péct do předehřáté trouby na 200 °C asi 20 minut. Poté upečte stejným způsobem i druhou polovinu těsta. Tak získáte dva pláty korpusu.
Krém. Čtyři decilitry mléka nalijte do hrnce a rozpusťte v něm cukr. Zapněte pod kastrůlkem kamna a pomalu přiveďte k varu. Zbylé dvě deci mléka smíchejte s hladkou moukou a bramborovým škrobem a v této hmotě pak rozmíchejte také dva vaječné žloutky. Směs pak nalijte do vroucího mléka a míchejte, dokud nezískáte hustý pudink. Pak ho odstavte z ohně a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
Máslo rozšlehejte s vanilkovým cukrem a postupně do něho přidávejte po lžících pudink a také přilijte citrónovou šťávu. Míchejte, dokud nezískáte hladký krém.
Krémem rovnoměrně natřete jeden plát korpusu a zakryjte jej druhým. Takto koláč vložte do lednice ztuhnout asi na 3 hodiny a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.