Dokonale pevný krém na zdobení dortů jen ze dvou surovin - postup přípravy
Pokud je pečení dortů vaším hobby, určitě se neustále poohlížíte po zajímavých a funkčních receptech na krémy, kterými byste pozvedli své výtvory na úroveň uměleckých děl. Jedním z takových krémů je pusinková medová hmota jen ze dvou (až tří) surovin, které jsou obvykle dostupné v každé domácnosti a za pár korun. Podívejte se, jak snadno vytvoříte nádherné a pevné ozdoby, které se na dortech nebudou roztékat ani rozpadat. Uvedené množství surovin vystačí na přípravu jedné velké mísy krému.
Ingredience
Připravte si asi jednu sklenici o objemu kolem 3 dcl plnou medu. Ten pak přelijte do kastrůlku, postavte na kamna a za častého míchání na mírném ohni přiveďte k bouřlivému varu. Vyklepněte dvě vajíčka, co nejlépe oddělte bílky od žloutků a bílky vložte do veliké a hluboké mísy. Žloutky si odložte stranou pro použití v jiném receptu.
Bílky elektrickým šlehačem či v kuchyňském robotu vyšlehejte do nadýchané, bílé a pevné pěny. V průběhu šlehání, jakmile získají bílky jemně pěnivou a bělavou konzistenci, snižte otáčky šlehače na střední úroveň a začněte po lžících přidávat k bílkům horký rozpuštěný med. Přidávejte ho opravdu po lžících a každou z nich nechte šlehačem dobře zapracovat. Snižte otáčky na minimum a přilijte zbytek medu. Pak zvyšte obrátky šlehání na nejvyšší úroveň a pokračujte v práci.
Pokud chcete, můžete ke hmotě přidejte také vanilkový cukr a dobře ho šleháním zapracujte. Připravte se na to, že šlehání bude trvat dlouho. Je to proto, aby byl získaný krém opravdu velmi pevný. Během šlehání navíc bílková hmota nabývá na objemu. Jakmile se krém začne zachytávat v metlách šlehače a nebude chtít ven, je to signál toho, že je hotovo. Můžete vypnout šlehání a vyklepat medový sníh z metly ven o stěny mísy. Jde to ztěžka, výsledný krém je opravdu velmi pevný. Ozdoby z něho díky tomu budou velmi trvanlivé a nebudou se na dortu rozpadat ani roztékat.
Hotový krém přemístěte z mísy do zdobicího cukrářského sáčku opatřeného ozdobnou špičkou a můžete vytvářet ozdoby na dortech, anebo samostatné sněhové pusinky. Ty pak nechte vyschnout a podávejte jako výborné cukroví.