Čokoládový řez s kakaovým krémem - postup přípravy
Pokud hledáte inspiraci k přípravě slavnostního dezertu, vyzkoušejte čokoládový řez. Je úžasnou kombinací nadýchaného těsta, jemného krému a ovocné polevy.
Těsto
Krém
K navlhčení
Ovocná poleva
Čokoládová poleva (volitelné)
Začněte s přípravou korpusu. Mouku smíchejte s kakaem a kypřicím práškem do pečiva.
Tip: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, suché ingredience prosejte.
V samostatné misce vyšlehejte vejce s vanilkovým cukrem a špetkou soli. Za stálého šlehání postupně přidávejte cukr, a jakmile vznikne světlá pěna, vešlehejte do ní mléko s rozpuštěným máslem.
Do těsta vmíchejte suché ingredience a poté ho vlijte do formy na pečení, vyložené pečicím papírem. Těsto pečte v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 45–50 minut.
Tip: Špejlí zkuste, zda je těsto upečené. Pokud ji z něj vyndáte čistou, máte hotovo.
Z korpusu horizontálně odřízněte tenkou horní část, kterou rozdrťte a odložte bokem na závěrečné zdobení. Zbytek korpusu rozdělte na tři stejné části, které nechte volně chladnout. Mezitím připravte krém.
V misce smíchejte vaječné žloutky s vodou a vanilkovým cukrem. Směs vmíchejte do kondenzovaného mléka, které jste předem vlili do rendlíku a vařte ji 2–3 minuty.
Poznámka: Místo 3 žloutků můžete použít 1 celé vejce.
Základ na krém následně propasírujte a přelijte do misky, kde ho zakryjte fólií a nechte volně chladnout.
Tip: Aby na směsi nevznikl škraloup, fólie by se jí měla přímo dotýkat.
V samostatné misce šlehejte změklé máslo 2 minuty. Jakmile získá nadýchanou strukturu, vešlehejte do něj kakao, vychladlý základ na krém a pár kapek rumového aroma.
Všechny korpusy navlhčete směsí kondenzovaného mléka se studenou vodou a začněte s vrstvením. První korpus pokryjte trochou krému, který zakryjte druhým korpusem. Postup opakujte, dokud budete mít ingredience.
Vrstvení zakončete korpusem, který polijte džemem. Strany dezertu posypte rozdrceným korpusem a pochoutku vložte aspoň na 3 hodiny do lednice.
Poznámka: Džem předem zahřívejte 30 vteřin v mikrovlnce.
Čokoládový řez servírujte nakrájený na kousky. Každou porci můžete ozdobit šlehačkou.
Tip: Dezert můžete pokrýt také polevou, kterou vytvoříte smícháním 100 g másla a 100 čokolády.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Торты и Кулинария Cakes & Cooking