Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čokoládový řez s kakaovým krémem

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 51 minut

Čokoládový řez s kakaovým krémem - postup přípravy

Pokud hledáte inspiraci k přípravě slavnostního dezertu, vyzkoušejte čokoládový řez. Je úžasnou kombinací nadýchaného těsta, jemného krému a ovocné polevy.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Těsto

Krém

K navlhčení

Ovocná poleva

Čokoládová poleva (volitelné)

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Začněte s přípravou korpusu. Mouku smíchejte s kakaem a kypřicím práškem do pečiva. 

Tip: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, suché ingredience prosejte. 

2. KROK

V samostatné misce vyšlehejte vejce s vanilkovým cukrem a špetkou soli. Za stálého šlehání postupně přidávejte cukr, a jakmile vznikne světlá pěna, vešlehejte do ní mléko s rozpuštěným máslem. 

3. KROK

Do těsta vmíchejte suché ingredience a poté ho vlijte do formy na pečení, vyložené pečicím papírem. Těsto pečte v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 45–50 minut. 

Tip: Špejlí zkuste, zda je těsto upečené. Pokud ji z něj vyndáte čistou, máte hotovo.

4. KROK

Z korpusu horizontálně odřízněte tenkou horní část, kterou rozdrťte a odložte bokem na závěrečné zdobení. Zbytek korpusu rozdělte na tři stejné části, které nechte volně chladnout. Mezitím připravte krém. 

5. KROK

V misce smíchejte vaječné žloutky s vodou a vanilkovým cukrem. Směs vmíchejte do kondenzovaného mléka, které jste předem vlili do rendlíku a vařte ji 2–3 minuty.

Poznámka: Místo 3 žloutků můžete použít 1 celé vejce.

6. KROK

Základ na krém následně propasírujte a přelijte do misky, kde ho zakryjte fólií a nechte volně chladnout. 

Tip: Aby na směsi nevznikl škraloup, fólie by se jí měla přímo dotýkat.

7. KROK

V samostatné misce šlehejte změklé máslo 2 minuty. Jakmile získá nadýchanou strukturu, vešlehejte do něj kakao, vychladlý základ na krém a pár kapek rumového aroma.

8. KROK

Všechny korpusy navlhčete směsí kondenzovaného mléka se studenou vodou a začněte s vrstvením. První korpus pokryjte trochou krému, který zakryjte druhým korpusem. Postup opakujte, dokud budete mít ingredience. 

9. KROK

Vrstvení zakončete korpusem, který polijte džemem. Strany dezertu posypte rozdrceným korpusem a pochoutku vložte aspoň na 3 hodiny do lednice. 

Poznámka: Džem předem zahřívejte 30 vteřin v mikrovlnce.

10. KROK

Čokoládový řez servírujte nakrájený na kousky. Každou porci můžete ozdobit šlehačkou.

Tip: Dezert můžete pokrýt také polevou, kterou vytvoříte smícháním 100 g másla a 100 čokolády.

11. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

12. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů