Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Opera Cake – legendární vrstvený dezert s kávovým krémem a čokoládou

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Opera Cake – legendární vrstvený dezert s kávovým krémem a čokoládou - postup přípravy

Opera Cake je bohatý francouzský dezert, v němž se snoubí neodolatelná kombinace chutí kávy a čokolády. Dort se skládá z bílkového těsta s mandlemi nasáklého kávovým sirupem, z máslového krému s kávovou příchutí, čokoládovým ganache a přelitý čokoládovou polevou. Pravdou je, že recept je docela náročný na čas. Jeho příprava zabere něco přes dvě hodiny. Nicméně jednotlivé kroky jsou velmi snadné a zvládne je bez obtíží i začátečník.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Kávový sirup

Krém

Čokoládová ganache

Čokoládová poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Nejprve připravte těsto. Do mísy vsypte mleté mandle, přidejte moučkový cukr, tři vajíčka, rozpuštěné máslo a škrob a zamíchejte dohladka. Z bílků vyšlehejte tuhou pěnu a během šlehání k ní přidejte 1 lžíci cukru. Výsledný sníh pak stěrkou jemně vmíchejte do mandlové hmoty. Výslednou hladkou hmotu pak rozdělte na tři stejně velké části, každou rozprostřete na plech o rozměrech 20 x 30 cm, vyložený pečicím papírem, a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C po dobu 10 až 12 minut. Takto zpracujte všechny tři pláty těsta a po dopečení je nechte vychladnout.

2. KROK

Pro výrobu kávového sirupu nalijte do hrnce 100 ml černé kávy a přidejte 100 g cukru. Promíchejte a na střední teplotu zahřívejte na kamnech tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí. Vařte směs 5 až 6 minut, odstavte z kamen a pokud chcete, přidejte jednu lžičku rumové esence. Pak sirup nechte vychladnout.

3. KROK

Nyní připravte krém. Do kastrůlku nalijte 2 lžíce mléka, přidejte k němu škrob a vyšlehejte metličkou do hladké konzistence. Přidejte ještě trochu mléka, znovu směs rozmíchejte, a nakonec přilijte i zbylých 200 ml mléka. Pak směs postavte na kamna a na středním ohni směs chvilku povařte. Mezitím v misce smíchejte žloutky se 100 gramy cukru a když získáte pěnivou konzistenci, přidejte vajíčko do houstnoucí mléčné směsi na kamnech. Dobře vše promíchejte, znovu přiveďte k varu, sundejte z plotny a přidejte dvě lžíce kávového sirupu. Ještě jednou zamíchejte a nechte vychladnout. V misce vyšlehejte samostatné máslo do pěny a zapracujte ho do vychladlého krému.

4. KROK

Připravte ještě čokoládovou ganache. Do rendlíku nalijte smetanu, zahřejte ji na kamnech a přidejte máslo a na kousky rozlámanou čokoládu. Míchejte, dokud se máslo i čokoláda úplně nerozpustí a nevytvoří se lesklá, tmavě hnědá směs. Tu pak odstavte z kamen a nechte vychladnout.

5. KROK

Nyní sestavte dort. Na podnos položte první plát těsta a dobře ho polijte sirupem. Navršte na něj dvě třetiny krému, zakryjte druhým plátem, který opět polijte sirupem a na něj nalijte vrstvu čokoládového ganache. Opět zakryjte plátem těsta, potřete ho sirupem a vložte zbytek krému. Hotový dort vložte do lednice alespoň na 90 minut ztuhnout.

6. KROK

Pro přípravu čokoládové polevy budete potřebovat parní lázeň. Do misky nalámejte čokoládu, přelijte ji smetanou a na parní lázni zahřívejte a míchejte dohladka. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a touto hmotou potřete celý povrch vychladlého dortu. Uhlaďte do roviny a vraťte dezert zpátky do lednice přes noc vychladnout. Druhý den rozkrájejte na obdélníkové porce a podávejte. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů