Domácí bramborový chléb z kynutého těsta - postup přípravy
Provoňte svůj domov vláčným a nadýchaným domácím bramborovým chlebem. Připravíte ho snadno, podle receptu z Youtube kanálu Vaříme s Mozkem.
Kvásek
Těsto
Na potření
Začněte s přípravou kvásku. Droždí smíchejte s cukrem, moukou a vlažnou vodou. Jakmile se ingredience propojí, směs zaprašte moukou, zakryjte ji čistou utěrkou a nechte ji 30 minut reagovat na teplém místě.
Mezitím zpracujte zbytek ingrediencí. Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno.
Poznámka: Brambory vařte 20 minut, doměkka.
V samostatné míse smíchejte oba druhy mouky s nastrouhanými brambory, solí, kmínem, octem, kváskem a vlažnou vodou. Z ingrediencí poté vypracujte těsto, které posypte trochou mouky a zakryjte ho.
Těsto nechte 1 hodinu kynout v teple, pak ho prohněťte, vytvořte z něj bochánek a ten nechte kynout ještě 30 minut. Mezitím nechte nahřát plech v troubě při 250 °C.
Těsto přeložte na vyhřátý plech, potřete ho směsí vody se solí a pečte ho 15 minut.
Poznámka: U tohoto receptu plech nevymazávejte.
Po čtvrt hodině chléb z trouby vyjměte, znovu ho potřete vodou se solí a pokračujte v pečení dalších 20 minut při 200 °C. Chleba ještě jednou potřete osolenou vodou a vraťte ho do trouby na posledních 15 minut.
Na závěr ho ještě jednou potřete vodou se solí, nechte ho vychladnout na mřížce a podávejte ho dle potřeby.
Tip: Domácí bramborový chléb se skvěle hodí k pomazánkám i jako příloha k hlavním jídlům a salátům.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem

