Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí bramborový chléb z kynutého těsta

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 70 minut

Domácí bramborový chléb z kynutého těsta - postup přípravy

Provoňte svůj domov vláčným a nadýchaným domácím bramborovým chlebem. Připravíte ho snadno, podle receptu z Youtube kanálu Vaříme s Mozkem.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Kvásek

Těsto

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Začněte s přípravou kvásku. Droždí smíchejte s cukrem, moukou a vlažnou vodou. Jakmile se ingredience propojí, směs zaprašte moukou, zakryjte ji čistou utěrkou a nechte ji 30 minut reagovat na teplém místě.

2. KROK

Mezitím zpracujte zbytek ingrediencí. Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno.

Poznámka: Brambory vařte 20 minut, doměkka.

3. KROK

V samostatné míse smíchejte oba druhy mouky s nastrouhanými brambory, solí, kmínem, octem, kváskem a vlažnou vodou. Z ingrediencí poté vypracujte těsto, které posypte trochou mouky a zakryjte ho.

4. KROK

Těsto nechte 1 hodinu kynout v teple, pak ho prohněťte, vytvořte z něj bochánek a ten nechte kynout ještě 30 minut. Mezitím nechte nahřát plech v troubě při 250 °C.

5. KROK

Těsto přeložte na vyhřátý plech, potřete ho směsí vody se solí a pečte ho 15 minut.  

Poznámka: U tohoto receptu plech nevymazávejte.

6. KROK

Po čtvrt hodině chléb z trouby vyjměte, znovu ho potřete vodou se solí a pokračujte v pečení dalších 20 minut při 200 °C. Chleba ještě jednou potřete osolenou vodou a vraťte ho do trouby na posledních 15 minut.

7. KROK

Na závěr ho ještě jednou potřete vodou se solí, nechte ho vychladnout na mřížce a podávejte ho dle potřeby. 

Tip: Domácí bramborový chléb se skvěle hodí k pomazánkám i jako příloha k hlavním jídlům a salátům.

8. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK

Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů