Domácí chléb bez kynutí - postup přípravy
Trendem poslední doby je připravovat si své vlastní pečivo. Je to zdravější, chutnější a mnohdy také výhodnější řešení. Tento chléb si můžete připravit za pouhou půlhodinu. A ta chuť – budete naprosto překvapení, jak skvělý dokáže tento domácí chléb být.
Ingredience
Nejprve začnete tím, že do sody přidáte citronovou šťávu a následně ji vmícháte do kefíru. Postupně do této směsi přidávejte také sůl, cukr a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí a cukr se dokonale nerozpustí.
Poté přilijte olej, přidejte otruby a lněná semínka. Vše dobře promíchejte. Na závěr do hmoty prosejte mouku a dejte se do míchání. Jakmile bude směs příliš tuhá, zapojte do toho své ruce a těsto hněťte, dokud nebude krásně hladké a nebude se lepit na stěny mísy.
Vložte do pečící formy list papíru na pečení a potřete jej rostlinným olejem. Těsto do něj přeneste ve tvaru, který se vám líbí – nejjednodušší je obyčejný ovál. Horní část těsta můžete lehce naříznout ostrým nožem, aby se chleba hezky propekl.
Vložte formu s těstem do trouby a pečte na 180 °C po dobu 40-60 minut. Jakmile začne bochník zlátnout, můžete jej zkontrolovat špejlí, kterou zapíchnete doprostřed těsta. Jakmile na ní nebudou ulpívat drobečky, je chleba hotový. Nechte jej vychladnout a můžete servírovat.
Chleba chutná nejlépe jen s máslem a solí, ale skvěle se hodí také jako běžná příloha k masu nebo jiným pokrmům. Pokud jej budete skladovat zabalený v látkové utěrce, vydrží vám čerstvý několik dní.