Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí chléb s česnekem a olivovým olejem

2,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 100 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Domácí chléb s česnekem a olivovým olejem - postup přípravy

Dobrého chleba není nikdy dost. Když ale přijde na ten domácí, někteří se s hrůzou a děsem dávají na útěk v obavě před několikerým kynutím a složitým překládáním těsta. Paní Jaroslava Slavíková se s námi však podělila o svůj osvědčený domácí recept na neuvěřitelně snadný chléb, který se připravuje úplně stejně jako jakékoliv jiné kynuté pečivo. Vykyne jen jednou v míse a jednou na plechu. Rychlejší a snazší už to být ani nemůže.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Mouku prosejte do mísy, přidejte k ní sůl a cukr a rozdrobte droždí, přidejte lžičku kmínu a sušeného česneku a vše promíchejte. Uprostřed moučného kopečku vytvořte důlek, vlijte do něj teplou vodu a jednu a půl polévkové lžíce octa a tři lžíce olivového oleje. Rukama pak všechny přísady promíchejte a hněťte těsto tak dlouho, dokud nezíská homogenní strukturu. Těsto nechte kynout na dně mísy zakryté utěrkou asi 1 hodinu.

2. KROK

Vykynuté těsto opět jemně propracujte a zformujte jej do tvaru bochníku (nebo šišky) a položte jej na plech vyložený pečicím papírem. Bochníček zakryjte utěrkou a nechte kynout dalších 10 až 20 minut. Během této doby nechte rozehřát troubu na teplotu 250 °C a vložte do ní kastrůlek s vroucí vodou.

3. KROK

Před pečením vytvořte na povrchu bochníčku několik zářezů ostrým nožem, celý povrch potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte jednou lžičkou kmínu. Vyndejte z trouby kastrůlek s vodou a vložte dovnitř bochníček. Po 10 minutách ztlumte žár jen na 170 °C a dopékejte dalších 50 minut. Hotový chlebík nechte zchladnout a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů