Domácí chléb s česnekem a olivovým olejem - postup přípravy
Dobrého chleba není nikdy dost. Když ale přijde na ten domácí, někteří se s hrůzou a děsem dávají na útěk v obavě před několikerým kynutím a složitým překládáním těsta. Paní Jaroslava Slavíková se s námi však podělila o svůj osvědčený domácí recept na neuvěřitelně snadný chléb, který se připravuje úplně stejně jako jakékoliv jiné kynuté pečivo. Vykyne jen jednou v míse a jednou na plechu. Rychlejší a snazší už to být ani nemůže.
Ingredience
Mouku prosejte do mísy, přidejte k ní sůl a cukr a rozdrobte droždí, přidejte lžičku kmínu a sušeného česneku a vše promíchejte. Uprostřed moučného kopečku vytvořte důlek, vlijte do něj teplou vodu a jednu a půl polévkové lžíce octa a tři lžíce olivového oleje. Rukama pak všechny přísady promíchejte a hněťte těsto tak dlouho, dokud nezíská homogenní strukturu. Těsto nechte kynout na dně mísy zakryté utěrkou asi 1 hodinu.
Vykynuté těsto opět jemně propracujte a zformujte jej do tvaru bochníku (nebo šišky) a položte jej na plech vyložený pečicím papírem. Bochníček zakryjte utěrkou a nechte kynout dalších 10 až 20 minut. Během této doby nechte rozehřát troubu na teplotu 250 °C a vložte do ní kastrůlek s vroucí vodou.
Před pečením vytvořte na povrchu bochníčku několik zářezů ostrým nožem, celý povrch potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte jednou lžičkou kmínu. Vyndejte z trouby kastrůlek s vodou a vložte dovnitř bochníček. Po 10 minutách ztlumte žár jen na 170 °C a dopékejte dalších 50 minut. Hotový chlebík nechte zchladnout a podávejte.