Domácí chléb s kmínem - postup přípravy
Upéct si doma klasický chléb je velmi jednoduché. Vyzkoušejte ho podle receptu paní Jaroslavy Slavíkové – je tak snadný, že ho zvládne i začátečník.
Na chléb
Na potření
Do zadělávací mísy dejte prosátou hladkou a žitnou mouku. Přidejte sůl a kmín dle chuti, rozdrobte droždí a zamíchejte. Lze přidat i lžičku cukru. Pak udělejte v mouce důlek, do kterého nalijete vlažnou vodu, ocet a olej. Dobrý je olivový, ale lze dát i obyčejný. Začněte těsto zpracovávat tak, aby bylo hladké a nelepilo se. Pomoci si můžete robotem nebo míchacím programem domácí pekárny. Mísu poté přikryjte fólií a nechte hodinu na teplejším místě kynout.
Po vykynutí těsto na mírně pomoučněném válu rozdělte na dvě části, budete dělat dva bochníky. Vytvarujte dvě šišky a dejte je na plech, který jste před tím vyložili pečicím papírem. Nechte je 10 minut kynout. Pak rozšlehejte vejce, šišky jím potřete a posypejte trochou kmínu.
Troubu rozehřejte na 250 °C a na její spodek vložte kastrůlek s horkou vodou, aby se zapařila. Chléb poté pečte 20 minut. Pak teplotu snižte na 170 °C a pečte dalších 55 minut. Poté chleba vyndejte a nechte vychladnout na mřížce.