Domácí francouzské bagetky - postup přípravy
Péct si vlastní domácí pečivo s sebou přináší hned několik výhod. Tou první, která většinu lidí napadne, je samozřejmě úspora peněz. Zároveň ale máte jistotu kvality, protože přesně víte, z čeho jste jej připravovali.
Ingredience
Do větší mísy nasypejte mouku a přidejte k ní cukr, sušené droždí a sůl. Postupně začněte směs promíchávat a zároveň do ní po troškách přilévejte teplou vodu. Ručně uhněťte těsto, mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a utěrkou a vyčkejte 15 minut, než těsto trochu nakyne.
Poté k němu přidejte lžíci olivového oleje a opět těsto začněte hníst, tentokrát do hladka. Během hnětení si ho přemístěte na pracovní plochu a hněťte dalších 5 minut jako na videu. Po chvilce pracovní plochu zakápněte lžící oleje a hněťte na něm těsto dál. Poté olejem vymažte mísu, ve kterém původně bylo těsto, a opětovně ho do ní dejte.
Znova ji zakryjte potravinářskou fólií a utěrkou a vyčkejte tentokrát 30 až 45 minut. Rozprostřete na pracovní ploše trošku oleje a dejte na něj vykynuté těsto. Ručně ho trochu splaskněte a rozdělte ho na čtyři části. Z těch udělejte menší kuličky, zakryjte je potravinářskou fólií a vyčkejte dalších 5 minut.
Každou kuličku potom srolujte do tvaru bagetky, ty dejte na plech na pečení vyložený pečicím papírem, všechny zakryjte utěrkou a nechte je kynout dalších 30 minut. Do všech udělejte doprostřed podélně rýhu, postříkejte je vodou a dejte do trouby předehřáté na 220 stupňů. Umístěte pod ně hrnec, do kterého nalijte horkou vodu, a zároveň vodou postříkejte i celou troubu. Bagetky pečte 20 minut dozlatova. Poté je můžete ihned podávat, dobrou chuť!