Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí ghí aneb přepuštěné máslo

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 2 minuty
čas vaření Vaření: 90 minut

Domácí ghí aneb přepuštěné máslo - postup přípravy

Recept na přepuštěné máslo je jednoduchý. Máslo pomáhá vstřebávat výživné látky a může zvyšovat nutriční hodnotu potravin. Při správném skladování vydrží až 9 měsíců.

Ingredience pro:
3 sklenice
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Máslo nakrájejte na menší kousky, které vložte do hrnce a nechte je rozpustit. 

Poznámka: Máslo můžete rozpouštět na přímém ohni, ale také ve vodní lázni tak, jak je to ukázáno ve videu níže.

2. KROK

Máslo, za občasného míchání, vařte na mírném ohni 1,5 hodiny a sbírejte z jeho povrchu vrstvu, která se bude tvořit.

Poznámka: Po půl hodině vaření už obsah hrnce nemíchejte.

3. KROK

Po uvaření nechte přepuštěné máslo 15 minut odpočívat a následně jím, přes plátýnko, naplňte sterilizované sklenice, které uzavřete až po úplném vychladnutí másla.

Poznámka: Sterilizace sklenic je důležitá pro to, aby nedošlo ke znehodnocení jejich obsahu bakteriemi.

4. KROK

Poznámka: V dobře uzavřených sklenicích vydrží máslo v pokojové teplotě až 9 měsíců. Pokud ho budete skladovat v lednici, může vám vydržet až dvakrát déle.

5. KROK

Poznámka: Při tomto postupu vzniklo 900 g přepuštěného másla. Po rozpuštění je másla 800 g. Máslo můžete používat i na smažení. 

6. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

8. KROK

Zdroj receptu: Lahodný okamžik

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů