Domácí ghí aneb přepuštěné máslo - postup přípravy
Recept na přepuštěné máslo je jednoduchý. Máslo pomáhá vstřebávat výživné látky a může zvyšovat nutriční hodnotu potravin. Při správném skladování vydrží až 9 měsíců.
Ingredience
Máslo nakrájejte na menší kousky, které vložte do hrnce a nechte je rozpustit.
Poznámka: Máslo můžete rozpouštět na přímém ohni, ale také ve vodní lázni tak, jak je to ukázáno ve videu níže.
Máslo, za občasného míchání, vařte na mírném ohni 1,5 hodiny a sbírejte z jeho povrchu vrstvu, která se bude tvořit.
Poznámka: Po půl hodině vaření už obsah hrnce nemíchejte.
Po uvaření nechte přepuštěné máslo 15 minut odpočívat a následně jím, přes plátýnko, naplňte sterilizované sklenice, které uzavřete až po úplném vychladnutí másla.
Poznámka: Sterilizace sklenic je důležitá pro to, aby nedošlo ke znehodnocení jejich obsahu bakteriemi.
Poznámka: V dobře uzavřených sklenicích vydrží máslo v pokojové teplotě až 9 měsíců. Pokud ho budete skladovat v lednici, může vám vydržet až dvakrát déle.
Poznámka: Při tomto postupu vzniklo 900 g přepuštěného másla. Po rozpuštění je másla 800 g. Máslo můžete používat i na smažení.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Lahodný okamžik