Domácí jablečný koláč - postup přípravy
Toto je poctivý domácí koláč z jablíček podle receptu paní Lenky Kejíkové a rozhodně neuděláte krok vedle, když ho zkusíte upéct. Kdyby se nesnědl naráz, můžete jej využít i jako snídani či svačinu na druhý den.
Těsto
Náplň
Na potření
Hladkou mouku nasypejte do větší mísy a promíchejte ji s práškem do pečiva. Poté k ní přidejte změklou Heru, plnotučné mléko, cukr a vypracujte ručně hladké těsto. Následně vzniklé těsto rozdělte na poloviny. Nachystejte si formu na koláč a vymažte ji máslem, poté ji vysypejte trochou mouky.
První polovinu těsta rozválejte a položte ji na vymazanou a vysypanou formu. Jablka omyjte, zbavte je stopek a nastrouhejte je nahrubo. Přidejte k nim vanilkový pudink v sáčku, vanilkový cukr, cukr krupici a vše důkladně promíchejte.
Vzniklou náplní potřete první plát těsta. Druhou polovinu těsta také rozválejte, poté ji položte na náplň. Vejce rozklepněte a rozšlehejte, pomažte s ním vrchní polovinu těsta a dejte formu do trouby předehřáté na 190 stupňů. Pečte koláč po dobu 20 až 25 minut a máte hotovo. Poté ho můžete podávat, dobrou chuť!