Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí bezinkový likér

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Domácí bezinkový likér - postup přípravy

Temně fialový až černý likér z uzrálých bezinek je lahodný a skvěle se pije. Kromě toho je navíc plný vitaminů a minerálů, takže pití této zázračné tekutiny vám jenom prospěje.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Bezinky oberte ze stopek a důkladně je několikrát propláchněte čistou vodou. Vsypte je do hrnce, zalijte je jedním a půl litrem čisté vody a přidejte 1,5 kg cukru, případně si jeho množství upravte podle vlastní chuti. Směs promíchejte, přiveďte k varu a 5 minut nechte probublávat.

2. KROK

Do bezinkové směsi v hrnci přidejte tři lžičky jemně mleté kávy, znovu promíchejte a nechte přejít varem. Poté směs odstavte ze sporáku a nechte ji mírně zchladnout. Nakonec přilijte asi 750 ml rumu.

Ideálně před jeho přidáním změřte teplotu směsi, která by neměla přesáhnout teplotu 78 °C, kdy se začíná alkohol ve směsi s vodou vařit a odpařuje se. To je také důvod, proč nepřidávat rum v dřívější fázi vaření.

3. KROK

Hotový likér plňte do uzavíratelných láhví, nechte je vychladnout a uložte do tmavé a chladné spíže nebo do sklepa, kde vydrží v závislosti na správném utěsnění sklenic dokonce až několik let, aniž by se čas jakkoliv projevil na jeho chuti a vůni.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů