Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak rozpoznat falešný med

Jak rozpoznat falešný med - postup přípravy

Med je jeden z hojně falšovaných druhů potravin, je totiž docela drahý, a proto se to nepoctivým výrobcům velmi vyplatí. Pak už je jen na vás, zda podlehnete tlaku nízké cenovky, anebo se nenecháte napálit.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

1. Podívejte se na složení

Padělání medu je v zásadě nepostižitelné tehdy, když výrobce na obalu uvede opravdové složení výrobku. To, že se na první pohled tváří jako jeho dražší a poctivější alternativa, je nepodstatné. Proto se jako první podívejte na složení, zda se jedná opravdu o 100% med, anebo obsahuje další přísady, jako je cukrový sirup a další látky. Med je zkrátka med, u ostatních výrobků figuruje jen jako jedna z několika složek.

2. KROK

2. Střízlivě posuďte cenu

Protože včelstev dlouhodobě ubývá, což je jedno z akutně hrozících přírodních nebezpečí, stoupá v závislosti na této situaci také cena medu. Zatímco koncem roku 2020 stál 1 kilogram medu kolem 160 korun, dnes se cena pohybuje až o stokorunu výše. Pokud proto v obchodě narazíte na produkt, jehož cifra na cenovce s tímto trendem nekoresponduje, s největší pravděpodobností jste se právě setkali s padělkem.

3. KROK

3. Otočte sklenici vzhůru nohama

Když pomineme formální záležitosti, pravý med nejsnáze odhalíme podle jeho vlastností, jako jsou barva nebo hustota. Právě druhou jmenovanou producenti falešných medů dohánějí jen velmi těžko. Otočte proto sklenici s medem vzhůru nohama. Pokud rychle steče dolů, jedná se o ředěný produkt. Pokud stéká jen velmi pomalu a neochotně, je to pravý a nefalšovaný med.

4. KROK

4. Ponořte do něj špejli

Tento bod je prakticky shodný s předchozím. Jedná se o test hustoty medu a jeho vazké konzistence. Ponořte špejli nebo jinou tyčinku či lžičku do medu a vytáhněte ji nad hladinu. Jestliže stéká v typických nepřerušovaných provázcích a odmítá se tyčinky pustit, je to čistý med. Pokud rychle steče dolů či dokonce začne odkapávat po kapkách, jedná se o produkt ředěný dalšími sladidly.

5. KROK

5. Nalijte ho do vody

Připravte si dvě průhledné sklenice a nalijte do nich vodu o pokojové teplotě. Do každé pak nalijte asi půl panáku medu. Zatímco pravý med se bude krásně stáčet do soudržné kopičky na dně sklenice, falešný med se rovnou začne rozpouštět.

6. KROK

6. Protřepejte ho

Nalijte vodu do čiré, uzavíratelné sklenice a přilijte do ní trochu medu. Sklenici uzavřete a protřepejte ji, co nejvíce dokážete. Poté se podívejte na pěnu, která vznikla na hladině směsi. Jestliže se rychle rozpouští a mizí, máte co do činění s padělkem. Jestliže pěna na hladině zůstává dlouho a je pěkně hustá, je med pravý.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů