Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlá a úsporná rajčatová pasta připravená na zimu

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Rychlá a úsporná rajčatová pasta připravená na zimu - postup přípravy

Žádné zdlouhavé vaření. Žádné plýtvání elektřinou, plynem ani časem. Přesto, nebo právě proto, chuť této rajčatové pasty předčí veškerá očekávání. Hodí se do různých pokrmů, jako jsou pizzy, omáčky na těstoviny, k pečenému masu a spoustě dalších. Už nikdy nebudete muset (ani chtít) rajčatovou pastu kupovat v obchodě. Tahle je prostě mnohem lepší. Uchovat ji přitom můžete buď v mrazáku, anebo ji zavařit do sklenic. To už záleží na vás.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Rajčata důkladně umyjte od zbytků zeminy, postřiků a jiných nečistot a zbavte je stopek. Rozkrájejte je na čtvrtinky, které semelte v mlýnku na maso, případně rozmixujte v mixéru.




(Pro přípravu je vhodné použít nepříliš šťavnatá rajčata s velkým podílem suché dužniny. A to proto, že během zpracování na rajčatovou pastu se stejně většina vody odstraní, a ze šťavnatých plodů je pak díky tomu menší výtěžnost.)

Výslednou rajčatovou hmotu vložte do velkého hrnce s nepřilnavým povrchem, postavte na kamna a na středním ohni je přiveďte k varu.

Jakmile se začnou objevovat první bubliny z varu (což by mělo být asi za 10 až 15 minut), vezměte velké, jemné sítko a vtlačte ho do hladiny rozvaru v hrnci. Díky tomu odfiltrujete pevnou dužninu, zatímco voda proteče do síta, odkud ji můžete pohodlně odebrat naběračkou do vedlejšího hrnce. (Kdybychom čekali, než se tekutina sama odpaří, strávili bychom vařením nejméně 3 hodiny, tímto postupem tedy proces výrazně urychlíme.)

Pokračujte ve vaření a čas od času znovu přitlačte na rajčata síto a odeberte uvolňující se vodu.

Když získáte hustou a suchou pastu (což bude trvat asi 30 minut), vložte síto do čistého kastrolu a vsypte do něj svařená rajčata zbavená vody. Nechte takto stát asi 5 minut, aby případně odtekly zbytky vody, která v rajčatech zůstala.

Po pěti minutách zkontrolujte hrnec pod rajčaty a případně ho slijte. Vezměte dřevěnou paličku či jiný vhodný nástroj a začněte jím hníst rajčatovou hmotu v sítu tak, abyste dužninu propasírovali přes sítko, čímž ji zbavíte zbytků slupek a semínek.

Zbytek hmoty ze sítka vyhoďte nebo dejte slepicím. Hmotu, která zůstala po přepasírování, vložte do cedníku a nechte úplně vychladnout. Pak ji naplňte do igelitových sáčků, zauzlujte a vložte do mrazáku.

Alternativou je naplnit rajčata do sterilizovaných sklenic a zavařit je pět minut zpola ponořené ve vroucí vodě.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů