Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí klobásy ze 3 druhů masa

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Domácí klobásy ze 3 druhů masa - postup přípravy

Díky receptu na domácí klobásy můžete mít chutnou uzenou pochoutku stále po ruce. Výhodou je, že můžete kontrolovat její kvalitu a přesně znáte její složení.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Všechno maso pomelte a vložte ho do jedné mísy, kde ho ochuťte směsí černého pepře, mletého nového koření, kardamomu, suchého česneku, cukru, sušeného mléka, klasické soli a dusitanové soli. 

2. KROK

Poznámka: Ochucené maso přikryjte pokličkou nebo potravinovou fólií a vložte ho do lednice minimálně na noc. Pokud ho v lednici necháte 18–24 hodin, bude výsledek ještě lepší. 

3. KROK

Nástavec na plnění klobás potřete rostlinným olejem a střívka opláchněte od soli ve studené vodě. Poté je vložte do vlažné vody a nechte je 30 minut ponořené. Díky tomu se roztáhnou a bude snadnější je navléknout na nástavec. 

4. KROK

Střívka začněte plnit pomocí stroje na plnění klobás, poté je zavažte a jehlou je propíchněte na několika místech, aby z nich unikl přebytečný vzduch. 

Tip: Při zavazování klobás se řiďte postupem ve videu níže.

5. KROK

Klobásy následně vyskládejte na plech nebo rošt v troubě a pečte je přibližně 1 hodinu na 80–85 °C. Poté klobásy vložte asi na 5 minut do ledové vody, osušte je a zavěste je v místnosti o pokojové teplotě aspoň na 24–36 hodin. 

Poznámka: Teplota uvnitř klobásy by měla dosáhnout 70–72 °C.

6. KROK

Tip: Domácí klobásy můžete servírovat jako jednohubky k pivu, nebo jako svačinku s oblíbeným pečivem. Můžete je také zakomponovat do nejrůznějších hlavních jídel.

7. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů