Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí koláč s náplní z jablek a skořice

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Domácí koláč s náplní z jablek a skořice - postup přípravy

Není nad dobroty z jablek, díky nimž provoníte svůj domov jejich typickou sladkou vůní doplněnou o nádech skořice. Nic hřejivějšího už na světě snad není. Přinášíme vám tip na jednoduchý jablkový koláč, který projasní váš den a zahřeje vás u srdce i na duši.

Ingredience pro:
6 porcí

Základ

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Mouku smíchejte s moučkovým cukrem a práškem do pečiva. Dobře promíchejte a přidejte studené máslo. Ručně nebo špachtlí třete, dokud nezískáte hmotu písčité konzistence.




Poté přidejte nastrouhanou kůru z citrónu, dvě lžíce zakysané smetany a žloutky a vypracujte nelepivé těsto. To zabalte do potravinářské fólie a vložte na 30 minut do lednice vychladit.

Jablka omyjte, osušte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vymačkejte z nich šťávu a smíchejte s cukrem a skořicí.

Po 30 minutách vyndejte těsto z lednice, lehce ho propracujte a rozdělte ho na dvě části. Obě části těsta vyválejte na velkou obdélníkovou placku o velikosti plechu na pečení.

Plech vyložte pečicím papírem a vyložte ho prvním plátem těsta, jehož povrch posypejte jednou lžící krupice. Na těsto rovnoměrně navršte jablkovou náplň, posypejte druhou lžící krupice a položte druhý plát těsta. Celý vrchní plát hustě a rovnoměrně propíchejte vidličkou, aby při pečení mohla z jablek unikat horká pára.

Takto připravený koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 45 minut. Po dopečení nechte koláč zchladnout, poprašte jeho povrch moučkovým cukrem a podávejte se šálkem dobrého čaje nebo kávy.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů