Domácí krtkův dort s tvarohem a smetanou - postup přípravy
Krtkův dort je jeden z nejznámějších dezertů v České republice, a to zejména pro jeho snadnou výrobu. Nyní máte možnost si vyzkoušet, jaké to je, když ho neděláte z prášku.
Těsto
Náplň
Do větší mísy dejte mouku a promíchejte ji s kakaem a práškem do pečiva. Následně zvlášť oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem a poté k nim zašlehejte i teplé mléko. Následně do žloutkového základu přidejte moučnou směs a vše promíchejte. Bílky vyšlehejte v samostatné nádobě a poté je dodejte k těstu.
Jemně těsto promíchejte krouživými pohyby a formu na dort vyložte pečicím papírem. Nalijte do ní těsto a vložte ji do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte po dobu 35 minut, pravidelně přitom kontrolujte, jestli se těsto nepřipéká. Po upečení dort vyjměte z formy a nechejte ho zcela vychladnout.
Nyní se můžete vrhnout na přípravu náplně. Želatinu zalijte vodou a nechejte ji na 5 minut odstát. Poté ji ohřívejte ve vodní lázni, dokud se nerozpustí. Tvaroh, smetanu a cukr dejte do mixéru. Jeden banán nakrájejte na menší kousky a přihoďte ho také do mixéru. Vše rozmixujte do hladka a poté směs ještě vyšlehejte. Postupně do směsi zašlehejte i želatinu a dejte ji na hodinu zatuhnout do lednice.
Vychladlý korpus položte na talíř a vydlabejte jeho střed, dno a boky. Měly by být silné cca 8–10 mm. Smíchejte rum s 1 lžičkou vody a výslednou směs nakapejte na dno korpusu. Zbylé banány oloupejte, nakrájejte na kolečka a vyskládejte je na dno. Naneste na ně krém tak, aby vytvořil tvar kopule. Poté ho důkladně zasypejte rozdrceným těstem, který jste vydlabali, a hotový dort dejte zatuhnout do lednice nejlépe na celou noc. Dobrou chuť!