Domácí kuličky à la Marlenka - postup přípravy
Dorty a kuličky Marlenka jsou v obchodech velmi oblíbené, jejich chuť je perfektně jemná a nevtíravě sladká. Zkuste si doma vytvořit své vlastní podle receptu od paní Pavlíny Bušové.
Ingredience
Do hrnce s vodou dejte neotevřenou plechovku Salka tak, aby byla zcela ponořená. Na mírném ohni přiveďte vodu k varu, poté hrnec přikryjte pokličkou a vařte Salko 2 hodiny. Během vaření musíte dávat pozor, aby se voda nevyvařila, proto ji případně podle potřeby dolévejte, aby byla plechovka stále ponořená, jinak by mohla explodovat. Po 2 hodinách Salko vyjměte z hrnce a nechte ho úplně vychladnout.
Vlašské ořechy rozmixujte najemno a část si jich odložte stranou na obalování hotových kuliček. Medové pláty rozlámejte do mixéru a rovněž je rozmixujte na prach. Rozmixované medové pláty smíchejte s ořechy, medem, změklým máslem a s vychladlým vařeným kondenzovaným mlékem. Vypracujte soudržnou hmotu a dejte ji na 1 hodinu do lednice vychladit a ztuhnout.
Ze ztuhlé ořechové hmoty uždibujte kousky o váze kolem 20 gramů a tvarujte z nich malé kuličky, které obalte v mletých ořeších, vložte je do papírových košíčků a uložte je na chladném a suchém místě.
Z uvedeného množství ingrediencí vyjde asi 70 až 80 kuliček.