Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí kynuté donuty

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 100 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Domácí kynuté donuty - postup přípravy

Pokud máte rádi sladké, pak zaručeně vyzkoušejte oblíbenou sladkou pochoutku amerických policistů, donuty. Recept na ně nám poskytla paní Andy Březinová.

Ingredience pro:
1 porce

Na donuty

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do vlažného mléka a vlažné vody dejte lžičku cukru, sušené droždí a zamíchejte. Počkejte zhruba 15 minut, dokud kvásek nezačne hezky pracovat. Do zadělávací mísy dejte mouku, vejce, vanilkový cukr, zbytek cukru, sůl, rozehřáté máslo a přilijte kvásek. Vše rukou nebo za pomoci robotu zpracujte do hladkého nelepivého těsta. Přikryjte utěrkou a nechte hodinu a půl kynout.

2. KROK

Na mírně pomoučněný vál vyklopte vykynuté těsto a rozválejte jej na placku silnou cca 1 cm. Z té vykrajujte skleničkou kolečka, do jejichž středu vykrojte další, menší kolečko. Velikost záleží hlavně na vás. Pokud by se těsto příliš lepilo, použijte raději olej než další mouku, mohla by se při smažení připalovat. Vykrojené donuty nechte dalších zhruba 20 minut kynout.

3. KROK

Do rendlíku nebo vhodné nádoby na smažení nalijte dostatek oleje, aby v něm donuty plavaly. Poté je osmažte z obou stran dozlatova. Dejte je okapat na papírové utěrky, abyste je zbavili přebytečné mastnoty. Po vychladnutí je ozdobte a ochuťte například čokoládovou polevou a cukrářským zdobením, Nutellou či obalte v moučkovém cukru. Z jedné várky připravíte zhruba 42 kousků.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů