Domácí léčivý sirup z výhonků borovice - postup přípravy
Připravte si voňavý a sladký domácí lék, který pomáhá tlumit bolest, eliminuje kašel a působí jako posilovač imunity. Recept je velmi jednoduchý a sirup můžete skladovat i několik let.
Ingredience
Do sklenice dejte asi třícentimetrovou vrstvu výhonku, kterou zasypte 4 lžícemi cukru. Ingredience prohněťte pomocí špejle nebo držadla vařečky. Nakonec suroviny pořádně utlačte.
Tip: Mladé výhonky borovice očistěte od hmyzu, ale nemyjte je ve vodě.
Postup vrstvení opakujte, dokud budete mít ingredience a zakončete jej vrstvou cukru. Sklenici nakonec uzavřete víčkem, které nechte trochu uvolněné – neutahujte jej úplně.
Tip: Na sklenici můžete nasadit gázu a omotat ji gumičkou.
Naplněnou sklenici postavte na parapet, kde svítí sluníčko a nechte její obsah fermentovat 2–6 týdnů.
Poznámka: Co dva dny můžete obsah sklenice promíchat, aby se cukr uvnitř lépe rozpustil.
Během fermentace kontrolujte, zda výhonky pustily šťávu. Pokud ano, můžete ji postupně odlévat do menších sterilizovaných sklenic a uchovávat je na temném chladném místě, například ve sklepě.
Tip: Místo bílého cukru můžete použít třtinový cukr, med nebo xylitol. Poté, co výhonky použijete, nemusíte je vyhazovat, ale můžete si z nich připravit tinkturu.
Účinky
- pomáhá od bolesti v krku
- tlumí kašel
- ulevuje od nachlazení
- pomáhá s léčbou angíny, chřipky, rýmy
- posiluje imunitu
- má expektorační a baktericidní vlastnosti
Dávkování
Pro posílení imunity užívejte 1 lžíci sirupu denně. V případě zdravotních potíží, užívejte 2–3 lžičky sirupu 3x denně.
Poznámka: V případě zdravotních problémů se o užívání sirupu poraďte se svým lékařem.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Nat Ura