Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí léčivý sirup z výhonků borovice

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut

Domácí léčivý sirup z výhonků borovice - postup přípravy

Připravte si voňavý a sladký domácí lék, který pomáhá tlumit bolest, eliminuje kašel a působí jako posilovač imunity. Recept je velmi jednoduchý a sirup můžete skladovat i několik let.

Ingredience pro:
1 sklenice
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Do sklenice dejte asi třícentimetrovou vrstvu výhonku, kterou zasypte 4 lžícemi cukru. Ingredience prohněťte pomocí špejle nebo držadla vařečky. Nakonec suroviny pořádně utlačte. 

Tip: Mladé výhonky borovice očistěte od hmyzu, ale nemyjte je ve vodě.

2. KROK

Postup vrstvení opakujte, dokud budete mít ingredience a zakončete jej vrstvou cukru. Sklenici nakonec uzavřete víčkem, které nechte trochu uvolněné – neutahujte jej úplně. 

Tip: Na sklenici můžete nasadit gázu a omotat ji gumičkou. 

3. KROK

Naplněnou sklenici postavte na parapet, kde svítí sluníčko a nechte její obsah fermentovat 2–6 týdnů. 

Poznámka: Co dva dny můžete obsah sklenice promíchat, aby se cukr uvnitř lépe rozpustil. 

4. KROK

Během fermentace kontrolujte, zda výhonky pustily šťávu. Pokud ano, můžete ji postupně odlévat do menších sterilizovaných sklenic a uchovávat je na temném chladném místě, například ve sklepě. 

5. KROK

Poznámka: Sirup z výhonků borovice můžete skladovat na tmavém chladném místě i několik let.

6. KROK

Tip: Místo bílého cukru můžete použít třtinový cukr, med nebo xylitol. Poté, co výhonky použijete, nemusíte je vyhazovat, ale můžete si z nich připravit tinkturu.

7. KROK

Účinky

  • pomáhá od bolesti v krku
  • tlumí kašel
  • ulevuje od nachlazení
  • pomáhá s léčbou angíny, chřipky, rýmy
  • posiluje imunitu
  • má expektorační a baktericidní vlastnosti
8. KROK

Dávkování

Pro posílení imunity užívejte 1 lžíci sirupu denně. V případě zdravotních potíží, užívejte 2–3 lžičky sirupu 3x denně. 

Poznámka: V případě zdravotních problémů se o užívání sirupu poraďte se svým lékařem.

9. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: Nat Ura

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů