Domácí rajčatový prášek z čerstvých rajčat - postup přípravy
Pokud chcete uchovat rajčata z letní úrody na zimu a mít je připravená na vaření, můžete si z nich vyrobit domácí kořenicí prášek. Při vaření velmi snadno nahradí třeba rajský protlak.
Ingredience
Omyjte rajčata, zbavte je stopek, nechte je oschnout a rozkrájejte. Menší stačí rozkrojit na polovinu, větší na více kousků. Dejte je do mísy, přidejte sůl a zamíchejte.
Počkejte 15 minut a pak slijte vodu, kterou rajčata pustila. Lze ji použít i na vaření. Vyložte cca 3 plechy pečicím papírem a naskládejte na ně rajčata řezem nahoru.
Vložte plechy do předem rozehřáté trouby na 100 °C a nechte mírně pootevřená dvířka. Sušte rajčata zhruba 4 hodiny, měla by být opravdu zcela suchá.
Vložte rajčata do mixéru a rozmixujte je na jemný prášek, který sladujte v uzavřené skleničce. Lze ho použít u všech jídel, do nichž dáváte rajský protlak či rajčatovou omáčku. Můžete ho před přidáním do jídla smíchat s troškou vody.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Кулинарный Микс с Кристиной Оловянниковой