Domácí rajský protlak bez zavařování - postup přípravy
Pokud chcete mít k dispozici kvalitní rajský protlak, můžete si ho udělat doma a bez konzervantů. Navíc ho vůbec nemusíte zavařovat, tudíž je jeho příprava velmi snadná i pro začátečníky.
Ingredience
Omyjte rajčata, zbavte je „bubáků“ a nakrájejte je na menší kusy. Omyjte a očistěte také červené papriky a rovněž je pokrájejte.
Zeleninu dejte do větší nádoby, přidejte 2 lžíce soli, promíchejte, překryjte a nechte přes noc v lednici. Pak slijte všechnu vodu, kterou zelenina pustila, rozmixujte ji tyčovým mixérem a propasírujte přes síto, abyste se zbavili semínek.
Výslednou směs nalijte na několik plechů, nemělo by jí být na výšku více než centimetr. Poté ji dejte sušit na slunce, počasí je důležité, vyberte si proto slunečné dny.
Občas směs na plechu promíchejte, udělejte uprostřed hmoty prohlubeň a lžičkou vyberte vodu, která se zde bude hromadit. Na noc dejte plechy do bytu a druhý den pokračujte v sušení.
Třetí den by měla mít hmota dobrou konzistenci. Dejte ji do jedné nádoby, přimíchejte lžičku soli a 3 lžíce olivového oleje. Protlak poté dejte do menších skleniček. Navrch nalijte trochu olivového oleje, aby protlak zakryl, a tak ho chránil, zavíčkujte a skladujte v lednici.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Köyden lezzetler