Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí rohlíky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 130 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Domácí rohlíky - postup přípravy

Koupit si je v obchodě je sice jednoduché, ale nikdy nebudou tak dokonalé, jako domácí rohlíky. A to ať už jde o jejich chuť, nebo má jít také o jejich křupavost, či trvanlivost. S naším receptem vás zaujme ještě jedna věc. A to jak jednoduchá jejich příprava vlastně může být.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Kvásek jako první

Domácí rohlíky začínáme kváskem. Na ten bude potřeba vlažná voda, do které se přidá cukr a poté kvasnice. Vše se lehce zamíchá a dá se na teplé místo na dobu asi 30 minut. Během tohoto času by měl kvásek viditelně vzejít. To je chvíle k pokračování dále.




Dokončete těsto

Do připraveného kvásku už mohou zamířit všechny ostatní ingredience. Těsto na domácí rohlíky je třeba důkladně propracovat. Když jsme spokojeni s konzistencí, udělá se z něho bochánek, ten se dá do mísy, přes tu se dá utěrka a těsto se dá kynout na teplé místo. Zde by mělo odpočívat asi hodinu, díky čemuž se dokáže zdvojnásobit jeho objem.


Připravte domácí rohlíky

Po tom co těsto dostatečně nakyne, je možné pustit se do přípravy domácích rohlíků. A to tak, že těsto nejprve dostatečně vyválíte a potom ho nakrájíte na trojúhelníkové části. Ty se potom jednoduše balí od širší strany do té užší. Trojúhelník stačí jenom jednoduše zarolovat a takto vytvořený rohlík lze položit na plech vyložený pečicím papírem.

Potřete, posypte a upečte

Rohlíky dávejte na plech v dostatečné vzdálenosti. To proto, že na plechu ještě lehce nakynou a jejich slepení by bylo nežádoucí. Potom je potřete rozšlehaným vajíčkem a následně posypte solí nebo mákem. Pak zamíří do trouby rozehřáté na 200 stupňů Celsia, kde by se měly péct po dobu asi 15 až 20 minut, dokud nemají požadovanou barvu. Po vyndání z trouby je nechte při pokojové teplotě vystydnout a následně můžete ochutnat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů