Domácí ruské vejce podle ČSN - postup přípravy
Ruské vejce za minulého režimu patřilo k hitům lahůdkářských pultů a ani dnes jeho popularita neochladla. Pokud byste si jej rádi připravili doma podle tradiční receptury československé studené kuchyně, inspirujte se receptem zveřejněným na Youtube kanálu Recepty bez brepty.
Ingredience
Mrkev a celer očistěte, brambory jen omyjte, ale neloupejte, a všechnu zeleninu uvařte v mírně osolené vodě doměkka. Vařenou mrkev nakrájejte na malé kostičky a totéž udělejte také s uvařeným celerem a několika nakládanými okurkami. Brambory po uvaření oloupejte a rovněž je nakrájejte na kostičky.
Všechnu zeleninu vložte do velké salátové mísy. Přidejte k ní malou plechovku sterilovaného hrášku, trochu soli a mletého černého pepře, lžičku cukru a lžíci plnotučné hořčice.
Dva nebo tři plátky šunky nakrájejte na tenké proužky a přihoďte je do mísy se salátem. Nakonec přidejte pár lžic majonézy a kapku octa a vše důkladně promíchejte. Hotový vlašský salát pak vložte do lednice vychladit a uležet.
V malé mističce smíchejte asi dvě nebo tři polévkové lžíce majonézy s trochou láku z nakládaných okurek a špetkou soli a cukru. Důkladně promíchejte. Měla by vám vyjít tekutější zálivka.
Menší nakládané okurky rozkrojte podélně napůl a ostrým nožem proveďte zářezy, jako byste okurku krájeli na plátky, ale na jednom konci je nedokrojte, aby plátky zůstaly spojené. Tím vznikne efektní vějířek.
Vejce uvařená na tvrdo nechte vychladnout, oloupejte je a vnitřek rozkrojte na poloviny. Misky, v nichž budete ruské vejce podávat, vyložte kouskem listu ledového salátu tak, aby jeho konec koukal z misky. Na dno misky vložte pár lžic vlašského salátu, který jste předtím vyrobili, na něj pak dejte polovinu vajíčka.
Po obvodu misky pak umístěte složený plátek šunky, pár ozdobně smotaných koleček uherského salámu nebo vysočiny, ozdobně nakrájené vějířky z okurek a přisypejte trochu sterilovaného hrášku a papriky. Vejce zakapejte připraveným majonézovým dresingem, celé aranžmá ozdobte snítkou kadeřavé petrželky a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.