Domácí sekaná bez vajec - postup přípravy
Pokud byste si rádi upekli sekanou, ale nemáte doma vajíčka, tento recept je pro vás jako stvořený. Vůbec je totiž při její přípravě nebudete potřebovat.
Ingredience
Vepřové maso nakrájejte na kostky. Přidejte němu sůl, dusitanovou sůl, sušený česnek, pepř a mletý muškátový oříšek. Přilijte velmi studenou vodu a vše zpracovávejte rukou tak dlouho, dokud se voda nezapracuje do masa, které bude jakoby lepkavé. Přikryjte mísu fólií a dejte ji na několik hodin do lednice.
Nakrájejte si čisté vepřové sádlo na kostičky. Pak ho zalijte horkou vodou, z ní ho přendejte do mísy se studenou vodou, vyjměte ho a nechte vychladnout. Uleželé maso umelte v mlýnku na maso, přidejte pokrájené sádlo a škrob a vše promíchejte.
Chlebovou formu vymažte olejem nebo sádlem. Dejte do ní směs a velmi dobře ji upěchujte. Vrch masa potřete domácí omáčkou, můžete ale použít i kečup. Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 110 °C a pečte maso 1 hodinu. Pak teplotu zvyšte na 130 °C a pečte dalších 45 minut. Po upečení nechte maso vychladnout, vyjměte ho z formy a dejte přes noc uzrát do lednice. Podávejte s chlebem nebo jak jste zvyklí.
Pokud máte svůj oblíbený rodinný recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Recepty našich babiček.