Domácí sekaná s bramborovou kaší - postup přípravy
Udělat výbornou sekanou je velmi snadné, je skvělé do ní přidat v mléce namočené rohlíky a osmaženou cibulku s česnekem. Recept nám poskytla paní Ivana Reisingerová.
Na sekanou
Na kaši
Velkou cibuli nakrájejte na kostičky a dejte ji smažit na troše másla. Až zesklovatí, nasekejte na plátky česnek, přihoďte ho na pánev a chvilku obojí společně smažte. Pak nechte směs vychladnout.
Namočte starší rohlíky do trochy mléka a nechte je několik minut nasáknout a změknout. Do mísy dejte oba druhy mletého masa a přidejte směs z pánve, vejce, pepř, sůl, drcený kmín a majoránku. Rohlíky zlehka vyždímejte a přidejte je k masu.
Směs promíchejte a několikrát s ní „hoďte“ do mísy, nebude při pečení praskat. Vymažte pekáček olejem nebo sádlem, vložte do něho šišku sekané a podlijte ji trochou vody.
Vložte zakrytý pekáč do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte sekanou hodinu. Pak ji odkryjte a dopečte na 200 °C, dokud nebude mít krásnou kůrku.
Oloupané a na kusy nakrájené brambory dejte vařit do osolené vody. Až budou měkké, vodu slijte a rozšťouchejte je šťouchadlem na brambory.
Přilijte trochu horkého mléka, přidejte máslo a vše prošlehejte elektrickým šlehačem. Servírujte se sekanou, dobrou přílohou k tomu je také kyselá okurka.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.