Domácí smetanová paštika z drůbežích jater - postup přípravy
Při současných cenách i často pochybném složení komerčních, běžně dostupných paštik, člověku často přijde na mysl, že by si je připravil i doma. Zkuste osvědčený, a nutno říci, že i docela levný, recept na domácí paštiku podle paní Heleny Vítkové Zvonkové.
Ingredience
Slaninu nakrájejte na kostičky a nechte ji rozehřát v hluboké pánvi, dokud nepustí tuk. Cibuli nasekejte nadrobno a na tuku ze slaniny ji nechte osmažit pěkně dozlatova. Přihoďte kuřecí játra, čerstvě mletý pepř a sušenou směs provensálských bylinek. Promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte dusit, dokud játra nejsou téměř hotová.
Dva nebo tři (případně více či méně, podle vaší chuti) stroužky česneku utřete hranou nože se solí na pastu. Tu přidejte do pánve ke kuřecím játrům a ještě chvíli vše společně duste.
Orestovanou játrovou směs přelijte do vysoké nádoby, přidejte na kousky nakrájené máslo, přilijte trochu smetany a tyčovým mixérem vše rozmixujte dohladka. V průběhu šlehání postupně přilévejte ještě pár dávek smetany.
Ještě teplou směs přelijte do čistých a sterilizovaných uzavíratelných sklenic, víčka přiklopte jen zvolna a nechte paštiku zcela vychladnout. Až poté skleničky pevně uzavřete a uložte je na temné a chladné místo.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.