Domácí sýr ze zakysané smetany, mléka a vajec - postup přípravy
Sulguni je klasický gruzínský sýr, který rychle zraje, nakládá se do soli a tradičně se vyrábí z mléka. Podle dnešního receptu ho budete připravovat z mléka a smetany, takže bude ještě jemnější a krémovější než obvykle. Pokud se chcete v kuchyni naučit něco nového, vyzkoušet si nové postupy a zároveň i nové chutě, rozhodně si zkuste připravit tento sýr.
Ingredience
Mléko nalijte do většího hrnce. Přiveďte ho k varu a osolte. Do čisté mísy rozklepněte vejce a smíchejte je se zakysanou smetanou. Použít můžete zajisté i klasickou smetanu, ale se zakysanou to bude fungovat mnohem lépe a získáte mnohem lepší chuť sýru.
Směs ze zakysané smetany a vajec nalijte do mléka a beze spěchu jemně promíchejte. Takto připravenou směs vařte na středním plamenu po dobu 3-4 minut. Neustále jemně míchejte. Směs by měla příjemně zhoustnout, abyste z ní mohli udělat krémový sýr.
Připravte si jemné sítko a zakryjte ho gázou. Na síto nalijte smetanovou hmotu. Nahoru dejte knot a máte hotovo. Chuť výsledného sýra by měla být velmi krémová a zároveň slaná. Zároveň byste po rozříznutí měli najít uprostřed malé množství děr a dutin v nepravidelném tvaru. Jakmile se naučíte tento sýr vyrobit, můžete ho věnovat i jako dar své rodině a přátelům.
Připravit si domácí sýr možná není něco, co by chtěl vyzkoušet každý. Pokud ale chcete ochutnat něco netradičního, velmi jednoduchého a zároveň tradičního, můžete to vyzkoušet. Zajisté nebudete litovat a nezabere vám to ani příliš mnoho času. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a možná zjistíte, že si sýr nemusíte vždy kupovat v obchodě. V Gruzii se jedná o velmi typický a často konzumovaný druh sýra, který si nyní můžete užít i ve vlastním domově. Přejeme hodně štěstí a dobrou chuť!