Domácí sýrové croissanty - postup přípravy
Klasické francouzské jemné croissanty jsou oblíbenou součástí snídaní. Mohou být sladké i slané a pokaždé jsou naprosto delikátní. Nejsou to ani rohlíky, ani koláče. Je to cosi mezi tím. A je to neobyčejně dobré. Svůj název získalo toto pečivo podle měsíčitého srpkovitého tvaru a je vytvořené z nadýchaného máslového kynutého těsta. Dnes vám přinášíme recept na croissanty se sýrovou náplní, kterou ale snadno můžete nahradit jakoukoliv jinou, třeba ovocnou zavařeninou nebo třeba čokoládou či nutelou. Je to velmi variabilní pečivo, které nezklame ani toho nejnáročnějšího strávníka.
Těsto
Náplň
Nejprve připravíme těsto. Do hluboké mísy rozklepneme dvě vejce, přidáme cukr a špetku soli. Metličkou rozšleháme a přidáme mléko pokojové teploty. Postupně přimícháváme mouku a sušené kvasnice. Elektrickým hnětačem, robotem či ručně zaděláme husté, hladké, jednolité těsto.
Když se těsto přestane lepit, vyhodíme ho na pomoučněný vál a ručně ho ještě trochu propracujeme rukama, uválíme z něho kouli, kterou vložíme zpátky do mísy a necháme na teplém místě zhruba hodinu kynout.
Po uplynutí doby těsto znovu vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělíme ho rovnoměrně na deset podobně velkých částí. Z těch pak vytvarujeme kuličky, které necháme odpočívat přikryté potravinářskou fólií zhruba 10 minut. Poté kuličky rozválíme na kulaté placky, jejich vrchní stranu namažeme máslem, vyskládáme je do stohů po pěti kusech, znovu přikryjeme fólií a na 30 minut vložíme do mrazáku.
Mezitím si připravíme náplň. Měkký sýr nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k němu čerstvé nasekané bylinky. Obě suroviny důkladně promícháme.
Po půlhodině vyndáme těsto z mrazničky a každý vyválejte na velkou kulatou placku. Kulatým kráječem na pizzu nebo nožem rozdělte placky na 16 dílků. Na každý z nich dejte jednu čajovou lžičku náplně a zamotejte croissanty tak, že začnete zamotávat trojúhelníky od široké strany k té úzké.
Plech na pečení vyložte pečicím papírem a rozložte na něj croissanty. V misce si rozšlehejte žloutek a mašlovačkou jím potřete povrch croissantů a posypeme každý trochou sezamových semínek.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a croissanty pečeme zhruba 30 až 35 minut, až jejich povrch krásně zezlátne. Po vyjmutí z trouby nechte pokrm lehce zchladnout a podávejte.
Přejeme vám dobrou chuť.