Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí utopenci

3,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 180 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Domácí utopenci - postup přípravy

Nesmrtelná hospodská klasika se užije i doma a velmi často končí pod stromečkem jako jedlý vánoční dárek. Pokud byste také měli chuť obdarovat jimi někoho blízkého, je nejvyšší čas je naložit, třeba podle receptu od paní Petry Pospíchalové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience na 5litrovou sklenici

Na nálev

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Nejprve připravte nálev. Litr vody svařte se solí, cukrem, bobkovým listem a kuličkami nového koření a černého pepře. Nechte směs projít varem, odstavte ji z ohně a nechte zvolna vychladnout.

2. KROK

Špekáčky oloupejte. Nyní máte několik možností: nakrájejte je na kolečka, nechte je v celku a propíchejte povrch špejlí či vidličkou, nakrájejte je podélně na dvě poloviny, anebo je jen částečně nakrojte, jak se to obyčejně dělá s plněnou bagetou.

3. KROK

Celé nebo na kolečka nakrájené špekáčky vrstvěte do sklenice tak, že střídáte vrstvy špekáčků a na plátky nakrájené cibule. Sem tam mezi vrstvy přidejte proužek sladké či pálivé papriky, případně můžete přidat několik plátků nakládané okurky, a místy proložte směs bobkovým listem a kuličkami černého pepře a nového koření z vychladlého nálevu.

4. KROK

Když je sklenice úplně plná, zalijte ji připraveným nálevem a zbytek objemu sklenice doplňte octem. Při nalévání tekutiny občas sklenicí jemně zatřeste, aby se lák dostal úplně všude a mezi špekáčky nezůstávaly vzduchové bubliny.

5. KROK

Sklenici uzavřete víčkem a uložte ji do chladu a temna, ideálně do spíže, sklepa nebo na temnou chodbu. Takto nechte utopence proležet minimálně 3 dny, nejlépe ale týden nebo i déle. Čím více času jim na proležení dopřejete, tím lépe budou nakonec chutnat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů