Domácí utopenci - postup přípravy
Nesmrtelná hospodská klasika se užije i doma a velmi často končí pod stromečkem jako jedlý vánoční dárek. Pokud byste také měli chuť obdarovat jimi někoho blízkého, je nejvyšší čas je naložit, třeba podle receptu od paní Petry Pospíchalové.
Ingredience na 5litrovou sklenici
Na nálev
Nejprve připravte nálev. Litr vody svařte se solí, cukrem, bobkovým listem a kuličkami nového koření a černého pepře. Nechte směs projít varem, odstavte ji z ohně a nechte zvolna vychladnout.
Špekáčky oloupejte. Nyní máte několik možností: nakrájejte je na kolečka, nechte je v celku a propíchejte povrch špejlí či vidličkou, nakrájejte je podélně na dvě poloviny, anebo je jen částečně nakrojte, jak se to obyčejně dělá s plněnou bagetou.
Celé nebo na kolečka nakrájené špekáčky vrstvěte do sklenice tak, že střídáte vrstvy špekáčků a na plátky nakrájené cibule. Sem tam mezi vrstvy přidejte proužek sladké či pálivé papriky, případně můžete přidat několik plátků nakládané okurky, a místy proložte směs bobkovým listem a kuličkami černého pepře a nového koření z vychladlého nálevu.
Když je sklenice úplně plná, zalijte ji připraveným nálevem a zbytek objemu sklenice doplňte octem. Při nalévání tekutiny občas sklenicí jemně zatřeste, aby se lák dostal úplně všude a mezi špekáčky nezůstávaly vzduchové bubliny.
Sklenici uzavřete víčkem a uložte ji do chladu a temna, ideálně do spíže, sklepa nebo na temnou chodbu. Takto nechte utopence proležet minimálně 3 dny, nejlépe ale týden nebo i déle. Čím více času jim na proležení dopřejete, tím lépe budou nakonec chutnat.