Domácí vánočka - postup přípravy
I když se peče i v průběhu roku, vánočka nesmí na svátečním stole nikdy chybět. Ta pravá se skládá z 9 pramenů, z nichž 4 spodní symbolizují zemi, slunce, vodu a vzduch, 3 uprostřed jsou spojené s rozumem, citem a vůlí. Poslední dva na samém vrchu pak představují vědění a lásku. Upečte si tu pravou vánočku podle receptu od paní Katky Sojkové.
Ingredience
Zahřejte mléko, aby bylo teplé, ale ne horké. Vsypte do něj lžičku cukru, lžičku mouky a instantní droždí. Vše promíchejte a nechte v teple stát asi 15 minut, dokud se na hladině směsi nezačne tvořit pěnivá čepice.
Zbylou mouku prosejte do mísy, přidejte cukr a také vanilkový cukr, změklé máslo, vejce a aktivovaný kvásek. Zadělejte hladké a pružné těsto, do něhož zapracujte rozinky, které nechte předem přes noc namáčet v rumu. Hotové těsto nechte asi 30 minut vykynout.
Z vykynutého těsta vymačkejte vzduch a rozdělte ho na 9 stejně velkých částí. Z každé z nich vyválejte dlouhý váleček. Všechny by měly být stejně dlouhé i silné.
Nejprve spleťte ze 4 pramenů základnu vánočky. Doprostřed malíkovou hranou ruky vytvořte širší prohlubeň.
Upleťte klasický copánek ze 3 pramenů a položte ho do prohlubně na základnu. I v druhém patře utvořte rukou podélnou mělkou prohlubeň.
Poslední 2 prameny stočte do krucánku a položte jej navrch vánočky. Všechna patra vánočky spojte několika zapíchnutými špejlemi, zakryjte ji utěrkou a nechte ji na plechu alespoň 60 minut kynout.