Domácí vepřová huspenina jako od babičky - postup přípravy
Vepřové maso je velmi oblíbené nejen v Čechách a připravit z něj můžete nejrůznější pokrmy. Tentokrát si můžete připravit skvělou domácí huspeninu s notnou dávkou vepřového masa, která chutná jako od babičky.
Ingredience
Připravte si hrnec s vodou a vložte do něj vepřová kolena. Dejte vařit po dobu asi 10 minut, dokud se neobjeví pěna. Pěnu z hrnce odstraňte a nechte maso stát 5 minut. Poté vodu vyměňte a dejte maso zpět do hrnce s čistou vodou. Nyní přidejte očištěnou zeleninu. Nemusíte ji krájet ani strouhat. Stačí, když ji pouze očistíte od slupek.
Do vývaru přidejte také kuličky celého pepře, bobkové listy a sůl. Nechte maso vařit, dokud se nezačne oddělovat od kosti, tedy zhruba 4 hodiny. Poté si připravte dvě mísy. Maso a zeleninu vyjměte z vývaru a rozdělte zvlášť do mísy. Nechte vychladnout a mezitím si oloupejte a prolisujte stroužky česneku. Budete ho potřebovat poměrně dost (přibližně 20 stroužků), ale řiďte se podle vlastní chuti.
Do lisovaného česneku nalijte zhruba naběračku vývaru a nechte 5 minut stát. Mezitím vývar přeceďte přes sítko do mísy, abyste se zbavili nečistot. Připravte si druhou mísu a přeceďte přes něj obsah misky s česnekem. Česnek nechte v sítku. Nyní přes něj nalijte postupně zbytek vývaru, aby se celý ochutil. Následně vyklopte okapaný česnek do mističky a ještě jednou přeceďte vývar do první mísy. Poté vykostěte maso a nakrájejte ho na malé kousky. Připravte si pekáč a vyskládejte do něj pár koleček uvařené petržele a mrkve. Můžete ozdobit také snítkami čerstvé petrželky. Poté do něj opatrně přesuňte veškeré maso a zalijte jej vývarem.
Vložte připravenou huspeninu do lednice a nechte ji ztuhnout přes noc. Během noci vývar nádherně ztuhne a získáte jedinečný sulc, které bude nádherně držet tvar. Další den ji můžete překlopit na velký talíř nebo dřevěné prkénko a podávat. Přejeme hodně štěstí a dobrou chuť!