Dort „Husí nožky“ s třešněmi a čokoládovým krémem - postup přípravy
Lahodný a vláčný dezert plný šťavnatých višní a lahodné čokolády vám učaruje nejen svou chutí, ale i originálním vzhledem. Ozdobí každý slavnostní stůl a potěší všechny milovníky domácích sladkostí. Roztomilá dekorace husích nožek pak vykouzlí neopakovatelný zážitek.
Těsto
Sirup
Krém
Náplň
Poleva
Na ozdobu
Do misky vyklepněte vajíčka, přidejte špetku soli a mixérem na nejnižší rychlost šlehejte, dokud nezískáte jemnou a hladkou konzistenci.
Do vyšlehaných vajíček přidejte třtinový a vanilkový cukr a tentokrát na nejvyšší obrátky mixujte, dokud nezískáte nadýchanou, bělavou, objemnou a celkem pevnou hmotu hustoty pudinku. Mělo by to trvat kolem 12 minut, přesná doba však závisí na výkonnosti mixéru.
Ve dvou fázích pak k vaječné hmotě přimíchejte špachtlí hladkou mouku a krouživými pohyby vedenými zdola nahoru ji zapracujte do těsta. Snažte se nemíchat příliš dlouho, aby se hmota nesrazila.
Hotové těsto vložte do kruhové dortové formy s oddělitelným dnem, kterou jste předem vyložili pečicím papírem. Těsto rovnoměrně rozetřete do rovné vrstvy a párkrát s formou lehce udeřte o stůl, abyste z těsta vyhnali přebytečný vzduch a nevytvořila se vám uprostřed formy těstová hora.
Formu s těstem vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (program zdola nahoru a bez ventilátoru) ve střední úrovni trouby a pečte ho asi 20 minut.
Hotový korpus nechte vychladnout na mřížce asi 2 až 3 hodiny. Pak těsto zabalte do přilnavé potravinářské fólie a nechte ho 24 hodin odpočívat.
Po uplynutí 24 hodin připravte sirup. V hrnci smíchejte vodu s cukrem, přiveďte k varu a vařte 2 až 3 minuty na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí. Výsledný roztok nechte zchladnout a přidejte k němu lžičku rumu.
Připravte krém. Smetanu vlijte do kastrůlku, přidejte cukr a míchejte dohladka. Dejte přitom pozor, abyste cukr neroztírali po stěnách hrnce. Pak směs postavte na kamna a na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu. Když se cukr úplně rozpustí, odstavte směs z ohně. Přelijte ji do hlubokého talíře a vmíchejte lžíci rumu.
Na hladinu směsi v talíři položte potravinářskou fólií, kterou párátkem na několika místech proděravějte, aby se uvnitř nesrážela pára, a nechte vychladnout.
Do hluboké mísy vložte změklé máslo (mělo by být měkké tak akorát, aby v něm při stlačení prstem zůstala výrazná stopa, ale nemělo by se úplně rozpadat). Vyšlehejte ho šlehačem tak, abyste získali nadýchanou a bělavou hmotu.
K máslu vmíchejte kakao a promíchejte směs stěrkou tak, aby kakao nezůstalo přilepené ke dnu či ke stěnám mísy.
Pak směs znovu prošlehejte a po lžících do ní zapracujte oslazenou smetanu (máslo i smetana by měly mít stejnou teplotu, jen tak se opravdu dobře propojí).
Nyní sestavte dort. Na talíř položte korpus dnem vzhůru a natřete ho připraveným sirupem, který nechte 5 minut nasáknout.
Na korpus pak rozložte slité višně, mezi nimiž ponechejte malé mezery.
Odložte stranou dvě polévkové lžíce krému na dozdobení dortu. Třetinu zbylého množství přeneste do zdobicího sáčku a vyplňte jím mezery mezi ovocem.
Poté kolem dortu upevněte dortový kroužek vyložený acetátovou fólií a navršte na něj zbylé dvě třetiny krému tak, aby byl rovnoměrně rozprostřený po povrchu.
Dort vložte do lednice vychladit a ztuhnout.
Mezitím rozpusťte čokoládu s máslem.
Promíchejte a hotovou polevou přelijte povrch dortu, který pak vraťte zpátky do lednice.
Po ztuhnutí odstraňte formu.
Ozdobte dort po obvodu odloženým krémem a rozpuštěnou tmavou čokoládou nakreslete rovnoměrně na povrch husí nožky.
Hotový dort nechte ještě přes noc ztuhnout a s radostí podávejte.