Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dort s vanilkovým krémem sypaný ořechy

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Dort s vanilkovým krémem sypaný ořechy - postup přípravy

Na vlastnoručně upečený dort je pyšná každá hospodyně. Ačkoli může vypadat jako velmi náročný na přípravu, opak je pravdou. Možná již nikdy nebudete žádný kupovat.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na krém

Na rumové potírání

Dále

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do mísy dejte vaječné bílky a žloutky si odložte na později. K bílkům dejte špetku soli a začněte je šlehačem vyšlehávat. Během šlehání k nim přisypávejte postupně cukr. Když budete mít vyšlehaný tuhý sníh, začněte do něho postupně jeden za druhým zašlehávat žloutky. Sníh mírně zřídne, ale nesmí spadnout.

2. KROK

Smíchejte mouku s vanilinem dle chuti. Pokud nemáte vanilin, lze při tvorbě sněhu použít vanilinový cukr. Polovinu mouky prosejte přes síto do sněhu a velmi opatrně promíchejte vařečkou, aby sníh nespadl. Poté prosejte druhou polovinu mouky a opět promíchejte. Dortovou formu o průměru 20 centimetrů vespod vyložte pečícím papírem. Směs opatrně nalijte do formy a pomocí špejle ji zarovnejte (viz video). Troubu rozpalte na 180 °C a pečte 30 minut. Po upečení vyndejte korpus z formy a dejte ho vychladnout na mřížku.

3. KROK

Začněte vyrábět krém. Do rendlíku s nepřilnavým povrchem dejte vejce, cukr, špetku soli a trošku mléka a vytvořte kašičku. K ní přidejte škrob a opět promíchejte do kašičky. Přilijte zbytek mléka, přidejte vanilin či vanilinový cukr dle chuti a vše promíchejte. Pak směs dejte vařit a za stálého míchání počkejte, dokud nezhoustne. Nechte vychladnout a přikryjte potravinářskou fólií.

4. KROK

Seřízněte vršek korpusu tak, aby byl rovný. Odříznutý kus nevyhazujte, ale dejte do mixéru. Pak korpus podélně rozřízněte na dvě poloviny. Do mixéru k vršku přidejte libovolné ořechy dle vaší chuti a vše nasekejte. Do mísy dejte změklé máslo na krém, rozšlehejte ho a poté k němu zašlehávejte vychlazenou směs z rendlíku, dokud nebudete mít hezký hladký krém. V mističce si smíchejte zhruba 3 lžíce vody, 2 lžíce rumu a 2 lžičky cukru, který se musí rozpustit.

5. KROK

Spodek korpusu dejte do posuvné dortové formy a jeho horní část mírně potřete rumovou směsí. Poté naneste polovinu krému. Přiklopte druhou polovinou korpusu, jeho vršek opět potřete rumovou směsí a naneste téměř většinu krému. Odstraňte formu, zbytkem krému potřete i boky dortu a vše zarovnejte. Poté navrch a na strany naneste nasekanou směs z mixéru. Dort dejte do lednice ztuhnout a poté servírujte.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů