Dort s vanilkovým krémem sypaný ořechy - postup přípravy
Na vlastnoručně upečený dort je pyšná každá hospodyně. Ačkoli může vypadat jako velmi náročný na přípravu, opak je pravdou. Možná již nikdy nebudete žádný kupovat.
Na těsto
Na krém
Na rumové potírání
Dále
Do mísy dejte vaječné bílky a žloutky si odložte na později. K bílkům dejte špetku soli a začněte je šlehačem vyšlehávat. Během šlehání k nim přisypávejte postupně cukr. Když budete mít vyšlehaný tuhý sníh, začněte do něho postupně jeden za druhým zašlehávat žloutky. Sníh mírně zřídne, ale nesmí spadnout.
Smíchejte mouku s vanilinem dle chuti. Pokud nemáte vanilin, lze při tvorbě sněhu použít vanilinový cukr. Polovinu mouky prosejte přes síto do sněhu a velmi opatrně promíchejte vařečkou, aby sníh nespadl. Poté prosejte druhou polovinu mouky a opět promíchejte. Dortovou formu o průměru 20 centimetrů vespod vyložte pečícím papírem. Směs opatrně nalijte do formy a pomocí špejle ji zarovnejte (viz video). Troubu rozpalte na 180 °C a pečte 30 minut. Po upečení vyndejte korpus z formy a dejte ho vychladnout na mřížku.
Začněte vyrábět krém. Do rendlíku s nepřilnavým povrchem dejte vejce, cukr, špetku soli a trošku mléka a vytvořte kašičku. K ní přidejte škrob a opět promíchejte do kašičky. Přilijte zbytek mléka, přidejte vanilin či vanilinový cukr dle chuti a vše promíchejte. Pak směs dejte vařit a za stálého míchání počkejte, dokud nezhoustne. Nechte vychladnout a přikryjte potravinářskou fólií.
Seřízněte vršek korpusu tak, aby byl rovný. Odříznutý kus nevyhazujte, ale dejte do mixéru. Pak korpus podélně rozřízněte na dvě poloviny. Do mixéru k vršku přidejte libovolné ořechy dle vaší chuti a vše nasekejte. Do mísy dejte změklé máslo na krém, rozšlehejte ho a poté k němu zašlehávejte vychlazenou směs z rendlíku, dokud nebudete mít hezký hladký krém. V mističce si smíchejte zhruba 3 lžíce vody, 2 lžíce rumu a 2 lžičky cukru, který se musí rozpustit.
Spodek korpusu dejte do posuvné dortové formy a jeho horní část mírně potřete rumovou směsí. Poté naneste polovinu krému. Přiklopte druhou polovinou korpusu, jeho vršek opět potřete rumovou směsí a naneste téměř většinu krému. Odstraňte formu, zbytkem krému potřete i boky dortu a vše zarovnejte. Poté navrch a na strany naneste nasekanou směs z mixéru. Dort dejte do lednice ztuhnout a poté servírujte.