Dort z listového těsta s jogurtem a pomeranči - postup přípravy
Tímto úžasným dezertem nejenže uděláte radost své rodině, ale také se skvěle hodí na rodinné oslavy nebo jiné příležitosti. Chutná totiž skvěle a vypadá nádherně.
Těsto
Pomerančová směs
Krém
V první řadě si připravte rozválené listové těsto. Položte jej na pečicí papír a vykrojte z něj kruh o průměru 22 centimetrů. Hodně ho propíchejte vidličkou a potom ho namažte pomocí kuchařského štětce pomerančovou šťávou a posypejte cukrem.
Vezměte druhý plát těsta a vykrojte z něj kruh o průměru 20 cm. Nakrájejte ho na 12 částí. Všechny potřete pomerančovou šťávou a posypejte cukrem jako v předchozím případě. Obě části listového těsta vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte po dobu 15–20 minut. Až bude těsto hotové, nechte ho zcela vychladnout.
Nyní připravte pomerančovou směs. Pomerančovou dužinu a kůru vložte do hrnce. Přidejte cukr a škrob. Za stálého míchání vařte po dobu 5 minut na středním ohni, dokud směs nezhoustne. Poté směs sundejte ze sporáku a za častého míchání ji nechte úplně vychladnout.
Nyní připravte krém. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem. Přidejte řecký jogurt a šlehejte, dokud nebude směs tuhá.
Nakonec sestavte celý dezert. Celý vršek vložte do formy s odnímatelným okrajem. Naneste polovinu krému a potom polovinu pomerančové směsi. Tu však nerozetírejte až ke kraji, nechte okraje volné. Přidejte zbývající smetanu a potom zbytek pomerančové směsi. Jednu lžičku si dejte stranou.