Drchlancová polévka - postup přípravy
Nikdo sice neví, kde se názvy této polévky vzaly, je ale známá také jako frncochatá nebo chuchvalečková. Původ těchto slov, ať už je jakýkoliv, však tkví ve zvláštně vypadající zavářce z vajec a mouky nebo krupice.
Ingredience
Nakrájejte očištěnou cibuli na drobné kostičky a na kousku sádla ji osmahněte dorůžova. Přidejte hrubou krupici a nechte ji chvilku zasmažit. Vyklepněte vejce, rozšlehejte je a vlijte je do krupičného základu. Trochu promíchejte, nechte vejce osmažit a podlijte troškou vody nebo vývaru. Poté šťouchadlem na brambory rozmačkejte vaječnou hmotu na menší kousky.
Do polévky přidejte hrst polévkové zeleniny, dolijte vodu či vývar do plného hrnce, podle chuti osolte a opepřete, případně přidejte masox nebo jiné oblíbené polévkové koření. Nechte polévku provařit asi 15 minut, poté přidejte prolisovaný česnek a jemně nasekanou pažitku a podávejte.