Dvoubarevná buchta s čokoládovou polevou - postup přípravy
Dvoubarevná buchta s čokoládovou polevou, podle paní Romany Važanské, je nadýchaná a poslouží jako snídaně i dezert, který se doslova rozplývá na jazyku.
Těsto
Náplň
Poleva
Nejprve si připravte těsto. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem. Jakmile se ingredience propojí, za stálého šlehání, přidejte do směsi kypřící prášek do pečiva, olej, vanilkový cukr, mouku a mléko.
Poznámka: Mouku prosejte a přidávejte ji postupně, aby se ingredience lépe propojily a v těstu nevznikly hrudky.
Polovinu těsta přelijte do jiné mísy, kde ho smíchejte s kakaem a lžičkou kávy. Světlé těsto poté vlijte do, tukem vymazané a moukou vysypané, dortové formy a polijte ho kakaovým těstem. Formu vložte do předehřáté trouby na 180 °C a těsto pečte 45 minut.
Poznámka: Doba pečení závisí na výkonnosti vaší trouby. Zda je těsto upečené, poznáte pomocí špejle, kterou do něj zapíchnete. Vyndáte-li z něj čistou špejli, máte hotovo. V případě, že se na ní těsto uchytí, ještě chvíli pečte.
Zatímco se těsto peče, připravte si náplň. V rendlíku smíchejte mléko, pudink v prášku a cukr. Směs vařte na mírném ohni, za stálého míchání, 1–2 minuty, do zhoustnutí. Následně směs z tepla sundejte a vešlehejte do ní máslo, rum a tvaroh.
Poté, co upečené těsto volně vychladlo, na něj rozprostřete náplň, kterou polijte čokoládovou polevou. Dezert následně vložte na 1–2 hodiny do lednice, aby ztuhl.
Poznámka: Polevu vytvořte rozpuštěním čokolády ve vodní lázni s přidáním smetany a másla. Potrvá to přibližně 2 minuty.
Tip: Dvoubarevnou buchtu podávejte nakrájenou na kousky, ozdobené kokosem a mletými ořechy.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.