Dvoubarevný strouhaný koláč s tvarohem - postup přípravy
Tento dvoubarevný strouhaný koláč s tvarohovou náplní podle receptu paní Jaroslavy Slavíkové je časově o něco náročnější, příprava je nicméně stále docela jednoduchá a výsledek rozhodně stojí zato.
Na těsto
Na náplň
Máslo smíchejte s moukou a práškem do pečiva a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny a do jedné zapracujte kakao. Každou půlku těsta ještě jednou rozpulte a všechny kusy těsta dejte přes noc zamrazit do mrazáku.
Vyklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Ke žloutkům vyklopte plnotučné tvarohy, přidejte moučkový a vanilkový cukr a misku s ingrediencemi na chvilku odložte stranou. Bílky vyšlehejte do pevné pěny a poté vyšlehejte žloutky s cukrem a tvarohem do bělavé směsi. Přidejte vanilkový pudink (případně namísto něj 3 lžíce škrobu) a ještě jednou prošlehejte. Nakonec do směsi jemnými krouživými pohyby vmíchejte bílkový sníh.
Těsto vyndejte z mrazáku a připravte si plech na pečení (36×26 cm), který vytřete máslem a vysypejte hrubou moukou. Na plech přes hrubé struhadlo nastrouhejte těsto tak, aby na půlce plechu byla tmavá část a na druhé půlce světlá. Na strouhané těsto rozetřete tvarohovou náplň do rovnoměrné vrstvy a navrch nastrouhejte těsto tak, aby světlé bylo na té části, která je vespod tmavá, a naopak.
Připravený koláč vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 40 minut. Hotový koláč nechte vychladnout, nakrájejte ho na porce a případně před podáváním posypejte moučkovým cukrem.