Dvoubarevný švestkový koláč s mandlemi - postup přípravy
Podzimní počasí přímo volá po švestkovém koláči, vyzkoušejte jej upéct podle receptu paní Dagmar Kazdové. Šťavnaté švestky a vláčné těsto se v něm snoubí s opečenými plátky mandlí, díky čemuž je koláč jednoduše neodolatelný.
Ingredience
Máslo (nebo rostlinný tuk) vyšlehejte s celým vajíčkem a cukrem do pěny. Postupně přidávejte mléko, aby se ingredience řádně spojily.
Polohrubou mouku smíchejte s kypřicím práškem a vsypte do vyšlehaného másla s vejcem a mlékem. Vyšlehejte hladké těsto bez hrudek.
Těsto rozdělte na dvě poloviny. Do jedné poloviny přidejte 2 lžíce kakaa a důkladně promíchejte, abyste získali jednolitou barvu těsta.
Plech vyložte pečicím papírem a vlijte na něj tmavou část těsta. Na kakaové těsto nalijte zbylé světlé a vytvořte mramorovaný vzor. Na těsto položte vypeckované švestky obalené v cukru, řeznou stranou by měly směřovat vzhůru.
Koláč pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut. Těsně před dopečením ho posypte mandlovými lupínky a vraťte zpět do trouby. Mandle se lehce opečou a získají lahodnou chuť.
Upečený koláč nechte vychladnout, poté jej nakrájejte na jednotlivé dílky, posypte dle libosti moučkovým cukrem a servírujte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.